Кулинарни майсторки от село ще споделят рецепти с готвачи на пловдивски ресторанти

Кулинарни майсторки от селата около Пловдив ще учат на традиционни ястия някои от шеф-готвачите на ресторанти в Пловдив и околностите. „Искаме да допринесем за опазване на кулинарното наследство, защото по този начин рецепти, пазени от векове, ще достигнат до крайните потребители“, смята Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив. Организацията, заедно с партньорите от Фермерския пазар, стои зад идеята селски домакини от Старо Железаре,  Куртово Конаре, Белащица, Брестовица, Храбрино и Марково да влязат в кухните на ресторантите.

Според Кабаиванова в повечето ресторанти предлаганите „традиционни“ ястията са с рецептури от времето на „Балкантурист“ или са приготвени по свръхмодерни гурме или „фенси“ рецепти. Идеята е освен рецептите, топ готвачите да получат възможност да пазаруват директно от производителите местни продукти, отгледани по екологичен начин – куртовска капия, розов домат и попски фасул от Куртово Конаре, праскови от Храбрино, да доставят в ресторантите си местни специалитети като пиде, сладка от мента, зелени шишарки и млади орехчета от Раковски, колбаси като старец от Старо Железаре, лютеници от Куртово Конаре, фасул от село Смилян.

„Идеята ни допада, собственикът на нашия ресторант много държи да готви с натурални и здравословни продукти, които си подбира лично. Държи много на приготвения на място хляб и наема жени, които да го научат да прави питки“, обясни Калоян Калинин, представител на ресторант край Пловдив. Досега четири пловдивски заведения са проявили интерес да поканят кулинарните майсторки в кухните си.

Инициаторите на идеята смятат, че по този начин ресторантите повече ще доближат менютата си до често използваните маркетингови наименования като „Домашна храна“, „От кухнята на баба“, „Приготвено по стара рецепта“.

Можете да опитате вкусните домашни храни на майсторките от Пловдивско на 19 и 20 декември по време на Коледния фермерски пазар в клуб „Тотал Спорт“ в Пловдив.

снимки и информация: Фермерски пазар Пловдив

Може да харесате още...