Историческа мисия на Марс за изследване на планетата отвътре

Историческата мисия на Марс за изследване на планетата отвътре вече започна! В понеделник, 26 ноември, малко след 22 часа българско време, екипът по подготовка и реализиране на мисията се поздрави за успешното кацане на червената планета на геологичния робот InSight. По информация от официалния сайт на мисията, първите сигнали и снимка от Марс са получени на Земята, слънчевите панели са отворени за събиране на светлина и това гарантира всекидневно презареждане на батериите на космическите апарати.

Днес, вторият ден на мисията, се очаква да започне фазата на внедряване на инструментите за научните изследвания. Това са сеизмометър (за улавяне на сеизмичните вълни при падането на метеорити на планетата), топлинна сонда (да измерва какво се случва с температурите под повърхността) и  RISE антена (да улавя движението на планетата Марс около Слънцето – важно, за да разберете повече за богатата на желязо сърцевина в центъра на планетата).

Успешното приземяване на Марс е осмото в историята на човечеството. Това, което прави мисията InSight историческа обаче е, че за първи път ще се изучава какво има под повърхността на планетата. Целта е да се разбере как се образуват небесните тела със скалисти повърхности, включително Земята и Луната, как еволюират и какво съдържат. Това знание ще е от изключителна важност при подготовката за изпращане на астронавти на Луната, а след това и на Марс.

InSight стартира от военновъздушната база Vandenberg в Калифорния на 5 май и след шест месечен полет на 26 ноември се приземи върху западната страна на плоска, гладка лава, наречена Elysium Planitia,  близо до екватора на Марс.

Успех на InSight, чийто екип включва експерти от целия земен свят 🙂 И със сигурност вече човечеството е по-близо до мечтата си от средата на 20 век не само да пътува из Космоса, а и да стъпи на други планети!

 

 

 

 

landing

 

Всичко за InSight

 

Може да харесате още...