Хористи от 6 до 56 години ще пеят в чест на Стефка Благоева, създател на Хора на пловдивските момчета

Хористи от 6 до 56 години ще пеят в чест на Стефка Благоева, създател и  диригент на хора на Пловдивските момчета.  Концертът е по повод 80 години от рождението й и ще се състои на 28 ноември, сряда, от 18 часа в Аулата на НУМТИ „Добрин Петков“. Ще участват всички състави на хорова школа „Стефка Благоева“, специален гост ще е Весела Дякова Ван Авермаг – орган. Водещ ще е журналистът Мишо Гръблев.  А входът ще е свободен за публиката!

Хорът на пловдивските момчета е истинска институция. Основан на 26.11.1975-та, с всеотдайността и обичта на Стефка Благоева той печели любовта и доверието на малките хористи и реализира запомнящи се творчески изяви у нас и в чужбина.  Ден след ден през годините тя работи със стотици деца, открива таланта им, показва им света и той аплодира Пловдивските славеи.

За Стефка Благоева Хорът на Пловдивските момчета е не просто професия, а житейска мисия и съдба. Доказателство са нейната енергия, новаторският, неповторим и завладяващ дух и редицата от успехи в престижни фестивали и конкурси, както и концертни турнета в редица страни на Европа – Полша, Чехия, Германия, Австрия, Италия, Франция, Испания, Португалия, Швеция, Естония, Русия, Украйна, Македония, Гърция, Хърватска и много други.

За своя висок професионализъм и изключителни творчески постижения в развитието и популяризирането на хоровото изкуство, Стефка Благоева е носител на множество индивидуални отличия и награди, между които – „Плакет на Комитета за култура“, Медал на Министерството на културата на Белгия, Почетен знак и значка на гр.Пловдив и орден ”Кирил и Методий”-1ва степен. Днес Хорът носи името на своята създателка – Стефка Благоева, която е удостоена посмъртно със званието “Почетен гражданин на гр. Пловдив”.

Организатори на концерта са ЦПЛР-Общински детски комплекс, Хорова школа “Стефка Благоева” и НУМТИ “Добрин Петков” Пловдив.

информация и снимки: община Пловдив

Може да харесате още...