В Пловдив представят книга за артистичния път на „желязната двойка“ в работата и живота Кристо и Жан-Клод

„Трансформации. Скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод” – така се нарича книгата за артистичния път на „желязната двойка“ в работата и живота Кристо и Жан-Клод, която от 18 часа тази вечер, 16 ноември, ще бъде представена в пловдивското читалище „Алеко Константинов – 1954“ в присъствието на авторката Зорница Кръчмарова – специализирала в Школата по журналистика в Колумбийския университет в Ню Йорк, сътрудничила на италианските издателски групи RCS и Mondadori в областта на новините, икономиката и финансите, печелила  награда Citigroup Journalistic Exellence Award с репортажа си за предприемачите от страни извън Европейския съюз, живеещи в Италия. Какво предизвиква интереса на журналистката, българка по рождение и италианка по гражданство, за да  разкаже за световно известния тандем през призмата на неговите съмишленици, с чиято подкрепа се реализират визионерските им проекти на четири континента?

„Никакви галерии, никакви агенти и никакви спонсори. За да дадат живот на творбите си, много пъти са на крачка от фалита. Помиряват двама исторически врагове – Жак Ширак и Франсоа Митеран. Доят крави в Калифорния. Над половин век Кристо и Жан-Клод са желязна двойка в работата и в живота. Правят революция в света на изкуството чрез изключителните си инсталации, „опаковащи“ паметници и места, а творбите им успяват да разкрият истинското значение на обектите. За пръв път една книга разказва за артистичния им път през призмата на техни съмишленици, с чиято подкрепа двойката реализира визионерските си проекти на четири континента.

Тук са събрани десет интервюта на също толкова изключителни свидетели на творбите им, осъществени въпреки противоречията и трудностите.  Тук са събрани десет интервюта на също толкова изключителни свидетели на творбите им, осъществени въпреки противоречията и трудностите.

Хора, които също претърпяват „трансформация“ след срещата си с тандема: от Волфгант Фолц, фотограф и съидейник на двойката, до колекционера Джон Калдор; от Франк Зелтенхайм, катерачът на Райхстага, до Умберта Гнути Берета, която предоставя семейния остров за завръщането на Кристо на световна сцена след загубата на Жан-Клод.

Христо Явашев – Кристо се прославя с оригиналните си пространствени художествени инсталации – съвършен баланс между естетика и технология. Жан-Клод, съпруга и муза на големия художник и скулптор от български произход, е съавтор на произведенията му. След „Опакованият фонтан“ и „Опакованата средновековна кула“, двата първи по рода си архитектурни проекта на двойката, те замислят и осъществяват заедно проекти из целия свят – от Европа до Австралия, от САЩ до Япония.

В Италия артистичният тандем изгражда своето специфично отношение към водата, реките и историческо-монументалните мостове. Така през 1968 г. се раждат прочутите колажи, дали началото на бъдещите им творби, на река Тибър и моста на замъка „Сант Анжело“. Те предзнаменуват онова, което ще бъде направено после, през 1985 г., с „Опакованият Пон Ньоф“, посетен от 3 милиона души.

След смъртта на Жан-Клод през 2009 г. Кристо отново се връща в Италия – този път става дума за спокойната повърхност на езерото Изео, където създава прочутите „Плаващи кейове“. Той изгражда пътека, изцяло върху водата, с дължина 3 километра, направена от 220 хиляди полиетиленови блокове. Преминавайки по нея, посетителите изпитват освен естетическата емоция от проекта и друга, още по-магическа – от вървенето по вода… Така те се превръщат в участници в самия проект.“

Събието се организира от Италианска читалня „Асен Марчевски“ при читалище „Алеко Константинов – 1954“ и Народна библиотека „Иван Вазов“.

информация и снимки: чрез Читалище „Алеко Константинов – 1954“

 

Може да харесате още...