Седмицата на корейското кино гостува в Пловдив с безплатни прожекции

За първи път Седмицата на корейското кино гостува в Пловдив с безплатни прожекции – на 9 и 10 ноември, (петък и събота), градът е домакин на инициативата на Културния отдел на Посолството на Корея в София.

Тя се провежда за 8-ма поредна година, но за първи път прожекции, освен традиционно в София, ще има и в Пловдив.

Трите филма, които са селектирани за прожекциите в Пловдив, са брилянтни образци на съвременното корейско кино.

Подбрани са историческа екшън драма, комедия и, разбира се, пълнометражна анимация за децата.

И трите прожекции са в Lucky Дом на киното са с вход свободен.

Във фоайето на Лъки Дом на киното ще бъде експонирана и фотоизложба на забележителности и туристически атракции от Република Корея.

Ето малко в аванс от сюжетите на филмите:

На 9 ноември, петък, от 18.30 часа ще бъде представен филма „Време за борба“
(2014, 135 мин., историческа екшън драма)
Реж. Юн Чонби, музика Енио Мориконе
Във феодален Чосон са настъпили мрачни времена. Страната е раздирана от природни бедствия, лоша реколта, корупция, престъпност, нищета. Обладана от доволство и цинизъм, аристокрацията сякаш живее в паралелен свят, недосегаем от беди и нещастия. Отчаяна банда разбойници и крадци, обединени под името „Кундо” , решава да изрази своята тотална непримиримост с цената на собствения си живот, който е нищожен в сравнение със стойността на каузата. В двора настава неистов страх от мощта и влиянието на организацията, предвождана от Долчи (син на месар) и подпомагана от Чо Йон – незаконен син на аристократ. Насилието е единственият инструмент на надеждата.
Филмът е абсолютен блокбастър в корейската класация и е пример за едно от най-добрите постижения на жанра. До голяма степен се движи в конвенцията на „кимчи уестърна”, съчетава занаятчийски традициите на класическото източно и западното кино, без да губи корейската идентичност на историческата драма. Носител е на няколко престижни азиатски и национални награди в различни категории. Силно драматичен, трагичен дори, със завладяваща визия на всички нива на киноезика, отлична актьорска игра и разпознаваема фонограма, хвърляща диалогичен мост и към музиката на Енио Мориконе.

На 10 ноември, събота, от 16.00 часа е прожекцията на филма „Пътят, наречен живот“
(2014, 90 мин., пълнометражна анимация)
Реж. Ан Че-хун, Хан Хе-джин
Трите анимационни новели са обединен в т.нар филм омнибус и базирани върху известни корейски разкази: „Когато елдата цъфти”, „Пролет, пролет” и „Щастлив ден”. Историите, които разказват, ни пренасят в Корея през първата половина на ХХ в. Обединени са под идеята да представят пъстрото многообразие на живота – спомените, младостта, любовта, тъгата… Ан Че-хун и Хан Хе-джин са добре познати на българската публика с предходна творба „Зелени дни”. В своята изящна анимация те отново съчетават прецизност, майсторство и великолепие на колорита. Сегментите на омнибуса са изпълнени с поетичност, чувство за хумор, деликатна ретро носталгия и динамика. Получил се е семеен филм, подходящ за всички възрастови групи. Чрез адаптацията на литературни произведения, аниматорът Ан Че-хун подчертава, че пренася на екрана универсални послания чрез вникване и в специфичната корейска душевност.

На 10 ноември, събота, от 18.00 часа е прожекцията на филма „Мис баба“
(2014, 124 мин, комедия)
Реж. Хуан Дон-хьок
О Мал-су – 74 годишна вдовица, се чувства в тежест на семейството си и е донякъде отегчена от пенсионерския живот. Разхождайки се из града, възрастната жена попада в необичайно фотоателие. Снимките, които й правят я връщат по вълшебен начин в младостта, 50 години назад във времето. Абсолютно подмладена, О Мал-су даже сменя името си на О Ду-ри, като знак на почит към любимата й актриса Одри Хепбърн. Но връщането в годините на привидно безгрижие, красота и палавост донася нови, неподозирани проблеми, поредица от комични ситуации и недоразумения в живота на преобразената вдовица.
Великолепната корейска комедия се радва не само на изключителен успех в родината си, но и предизвика вълна от римейк филми в паназиатския киноареал. Успехът му се дължи не само на оригиналния сюжет, но и на сериозните теми, които поставя по един забавен, енергичен и лек начин. С огромна доза чувство за хумор, поредица от абсурдни и анахронични моменти и разбира се тук-там драматични емоции. „Мис баба” е всъщност много нежен и трогателен филм за различните вселени на поколенията, за самотата, дискриминацията на възрастните, страха от старостта, стереотипите на младостта, обичта в семейството и вечния стремеж към любов. Основната поанта – възрастта е просто едно число, всичко останало е дух и копнеж за живот.

информация и снимка: пресцентър Община Пловдив

Може да харесате още...