Пазарджик отгръща “Листите на Захари Стоянов” с паметник

Пазарджик отгръща “Листите на Захари Стоянов” с паметник на ул. „Мария Луиза“ в близост до общината. Скулптурната композиция е дело на Жорж Трак след като гражданска група бе поела инициатива за създаване на монумент, посветен на Захари Стоянов.

Часове преди церемонията по официалното му откриване от 10:30, споделям с вас  блиц-разговора ми с Жорж Трак и около разботата му, и около датата, която в нашия календар би трябвало да се отбелязва като една от най-светлите, защото е свързана със знание, книжовност, просвещение и личности, които да ги проповядват като ценности, а и сами да ги носят и преподават на другите – всичко, необходимо за един процес на пробуждане на народния дух.  

Е.К. – Имаме ли нужда да разгърнем “Листите на Захари Стоянов” в 21 век? Защо?

Жорж Трак  – Не са много личностите в нашата история, за които „отечеството е над всичко“ и когато си спомняме за тях, особено от дистанцията на времето, сме длъжни не само да разгърнем техните „листи“, но и да направим съвременен прочит на казаното от тях.

Е.К. – Личното послание на вас като автор на този паметник – какво вярвате да намери съвременният човек между редовете на “записките”?

Жорж Трак – Склуптурната композиция „Листите“ притежава знакова пластична изразност и в нея съм се постарал да синтезирам изображението и формата така, че модерният изказ и послания да бъдат едно целенасочено внушение за развитие и полет на всеки, докоснал се до нашата близка история.

Е.К. – Няколко думи за самия паметник и работата по него – материал, време за изработване, наложи ли се да препрочетете редове от “Записките” на Захари Стоянов, за да откриете вдъхновение за скулптурата?

Жорж Трак – „Листите“ бяха проектирани и изработени в продължение на почти една година. Те са от хром-никелова неръждаема стомана, изработени са от 12 милиметрови тръбички с дължина 8 500 метра. Във височина композицията се развива 5 метра, а в диаметър достига до 10 метра. В „Листите“ светлината играе основна роля, защото именно светлината е тази, която ги отделя от гранитния постамент и косвено внушава основното послание оставено от Захари Стоянов – просвещение.

Е.К. – Денят на народните будители като ден за откриване на мемориала в сърцето на Пазарджик – какво си пожелавате като творец и общественик и чувствате ли се будител?

Жорж Трак – В ден като днешния (1 ви ноември) всички трябва да отдаваме почит на хората, които са осветили пътя на българина, а от там и на „Стара Европа“, защото през вековете ролята на будители и просветители е тази, че те са променяли обществото към по-голяма духовност и са структурирали българската държавност. Пожелавам си да имам възможност да хармонизирам средата, в която живея, работя и съществувам.

Е.К. Честит паметник на пазарджиклии! Честит празник на всички българи у нас и по света, за които духовността и просвещението са ключ към по-добър свят!  И понеже е лесно да пробудиш тялото си, но духа си може и никога да не успееш – пожелавам все повече хора да поискат да го направят и все по-малко да са онези, които им пречат. А на творците, учителите и всички, които ги подпомагат и работят за умножаване на делата им тук и сега  – кураж!

Може да харесате още...