Известният руски фотограф Сергей Борисов за първи път пред пловдивска публика

Северный ветер,1995г.

Известният руски фотограф Сергей Борисов подрежда изложба в Пловдив в  новото място за култура СКЛАД в Тютюневият град на ул. “Екзарх Йосиф” 16. Тя ще се открие на 1 ноември в 18 часа и ще остане в Склада до 5 декември.  Това са 62 фотографии, които включват и снимки, правени от Сергей Борисов непосредствено преди изложбата му в България.

Акробат(Олег Газманов),1993г.

Публиката ще може да види за първи път „Отчаяни автори на графити“ (2018) и „Уличен танц“ (2018). Наред с тях ценителите ще проследят и цялата палитра от изкуството на Сергей Борисов, както и едни от най-известните му снимки, за които се твърди, че „Залез“ (1985) и „Акробат“ (1993), „Па дьо дьо“ (2016) несъмнено се превръщат в символи на своята епоха. Куратор на изложбата е Катрин Борисофф, дъщеря на твореца и директор на фондация RuArts.

„Zeitgeist“, философски термин, който се превежда буквално като „духът на времето“ и най-точно отговаря на артистичната кариера на Сергей Борисов, един от най-търсените руски фотографи от началото на XXI век. Именно Zeitgeist описва най-точно разнообразието в художествения език на автора. Той никога не е бил документален фотограф и винаги е използвал различни жанрове – портрет, голо тяло, студийна и пейзажна фотография.

Въпреки че в по-голямата си част са режисирани, фотографиите на Борисов са израз и метафоричнo представяне на разнообразни нагласи и емоционални състояния: от поетични и възвишени такива до иронични изражения и гротескни сцени. Винаги индивидът – „новият човек“, „героят на времето“ – е основен интерес за Борисов.

Северный ветер,1995г.

Визуалният език на Сергей Борисов се отличава с използването на пейзажа – най-вече на архитектурата и панорамите на Москва – за предаване на емоционалните състояния на героите му и създаване на многослойни алюзии.

 

Взаимоотношенията между архитектурните елементи, усложнените композиции и игривото използване на перспектива и светлина, от една страна и личности – от друга, имат разтърсващ ефект.

Вместо просто да документира реалността, Борисов е привлечен от симбиозните отношения между субекта и заобикалящата го среда. Удивителната способност на артиста да озаглавява творбите си с кратки имена му позволява да им предаде допълнителни значения.

Сергей Борисов е роден в Москва през 1947 г. През 1970 – 1980 той фотографира поп- звезди, рок и поп-групи за плакатите и обложките на албумите на „Мелодия“. През 1979 създава „Студио 50 А“- средище на бохемата от онова време. Борисов продължава да работи активно и днес, фотографиите му се излагат в музеи и галерии в Русия, Европа и САЩ.

 

информация и снимки от партньорите на проекта PeeR to peer

 

 

 

Може да харесате още...