Съвременно италианско изкуство в галерия Сердика на Женския пазар в София

Съвременно италианско изкуство посреща Галерия Сердика на Женския пазар в София в средата на тази седмица.  Автор на изложбата е Стефано Пизано, сравнително непознат на столичната публика автор. Италианският художник е популярен в международните художествени среди с концепцията за творчеството като провокация към зрителя.  У нас ще покаже изложбата си „Peli“ от 25 октомври, сряда, до 25-ти ноември.

В нея произведенията са от традиционната живопис, през други съвременни техники, медии и образни структури, до видеоинсталация. Обединява ги идеята за „разбутване“ на културни пластове, за проникване на действието под и отвъд това, което сме свикнали да виждаме, различно от конвенциите на художествения живот.  Куратор на изложбата е  Стефан Стоянов.

„Peli“ в превод от италиански означава „косми“. Под това общо мото експозицята обединява три проекта: единият носи заглавието на изложбата и е реализиран с темперни бои и графит върху хартия. Характерни са експресивните цветове, едрата четка, големите плоскости и изразителната текстура.

Вторият проект е с име „Race Paintings” и съдържа сюжети от съвременното общество. Те са представени умишлено като телевизионни и кино кадри. Този подход доближава картините на Стефано Пизано до динамичните форми, които наблюдаваме на екраните. Образите са деформирани, отличават се с драматизъм.

 

Третият проект  е видео инсталация с наименование „Българското видео”. Видеото проследява три различни ястия, заснети с неподвижна камера.

Изложбата е реализирана съвместно от Art Agency Ltd галерия и Галерия “Сердика”.

информация и снимки: организаторите

Може да харесате още...