Ще срещна “Свети Никола от залива на подковата”  с четящите хора в Димитровград

Този петък, 19 октомври, ще гостувам с третия си роман – „Свети Никола от Залива на подковата“ (Издателство Fast Print Books) на Димитровград. Срещата с четящата публика ще е в голямата читалня на Градска Библиотека „Пеньо Пенев“ от 17:30 часа.

Част от приходите по продажба на двете ми последни белетристични книги ще са в полза на Асоциация Муковсцидоза.

Това ще е първата ми срещна с читатели в Димитровград, където имам две ценни приятелства. Едното виртуално, с двойната ми съименичка Екатерина Костова, която е сред най-ревностните ми читатели, има всички мои книги без първата, издадена през 1994-та.

Другото е реално, лице в лице, със Светлана Атанасова, майка на две прекрасни момичета. Запознахме се през 2013-та в Пловдив. Тя беше председател на Асоциация „Муковсицидоза“. Инициирахме кампания за създаване на европейски стандарт за грижа за хората с рядката болест. 

За две години успяхме да поставим във фокуса на здравните експерти нуждата от такъв стандарт, постигна се не малко, но за съжаление не достатъчно.

Това, че част от приходите от продажба на моите книжки в Димитровград, ще даря на Асоциация „Муковсцидоза“ е ясно, че няма да промени нищо за тях – моите книги не са касов филм или благотворителен концерт на звезди, от които да се спечели сума за животоподдържащи инхалатори, например. Но са начин да разкажа на читателите си за тази болест и с покупката на моя книга да ги провокирам да съпреживеят жеста на солидарността към хора, които имат нужда от отношение и разбиране на проблемите им.

Впрочем, струва ми се, че в наши дни основното, от което страдаме, не са толкова парите, колкото емпатията. И този дефицит, който сме трупали години наред, вече се вижда как е изсмукал силите ни. Опитваме се да му се противпоставим, да го наваксаме с усърдна активност в социалните мрежи, но колкото по-динамично „лайкваме“ или „споделяме“ каузи, съдби, призиви за помощ или пък обратно – се възмущаваме от нередности – толкова по-опостушени вътрешно оставаме, защото… дълбоко в себе си съзнаваме, че виртуалната активност може да спаси единствено нас самите от самообвинението в какво сме си позволили да се превърнем, но не и реално да се промени това, което подкрепяме или срещу което сме недоволни.

Точно това омаломощаване на човешкия дух съм се опитала да уловя в героите си от романа „Свети Никола от залива на подковата“. Никола от сюжета ми не е светец, той е мъж, довел бременната си съпруга в Черноморец през 1970-та, с надежди да намери своя залив на щастието. Как се стича животът му през всички тези години до наши дни – оглеждайки се в историческите промени в страната ни и там, на място, в селото при залива, приличащ на подкова? Как се променят взаимоотношенията с жена му, с децата, с приятелите му, с работата, с всички, които влизат и излизат в личния му живот? Защо? И всички тези въпроси на фона на къщата, която все се строи и все остава с нещо недовършено. Нищо повече и нищо по-малко от една история за промяната вътре във всеки от нас.

Иначе, „Свети Никола от Залива на подковата“ е третият ми роман след “Платното на Пенелопа” (Издателство “Хр. Г. Данов” 1994 г.) и “Писма под възглавницата” (ИК “Хермес”, 2014 г.). Четвъртата ми книга е с поезия – “Думите ме носят” (Издателство “Буквите”, 2017 г.). Отпечатването й е наградата ми от Националния поетичен конкурс „По стъпките на лятото“ същата година.  Щастлива съм, че в Международния ден на поезията 1 октомври тази година със стихотворението си “Малекон” получих трета награда в Международния литературен конкурс “Пътят към Итака” на КДК “Нов живец” Атина, Гърция.

През почти двете години, в които живях в Испания, събрах стихове за още една стихосбирка и работя както по нея, така и по ръкописи с проза. Вярвам, че скоро ще успея да съставя следващата си книга. А ако този петък сте в Димитровград или наблизо и ви е интересно да се срещнем на живо, елате в Градската библиотека да поговорим за сюжетите на живота, за героите, които сме и не сме, за смисъла, щастието, любовта, думите и морето, което може да извае подкова от земята, но и да скрие в сърцето си загубените по своя път…

А ако не можете да дойдете, но искате да прочетете книжката “Свети Никола от залива на подковата”, може да я поръчате от книги.ею.

Може да харесате още...