“Квартална сцена” в Градската градина в Пловдив цели 3 дни

Четвърти пътуващ фестивал за изпълнителски изкуства “Квартална сцена” ще посрещне Градската градина в Пловдив цели 3 дни – събота 13-ти октомври, неделя 14-ти и 19-ти, идния петък. Събитията от програмата ще очакват публиката си до Пеещите фонтани, в двора на детския отдел към РНБ „Иван Вазов” и в Залата на РНБ „Иван Вазов”, а входът е свободен.

Акцент е закриващото събитие на 19 октомври, когато звездата на българския театър и кино Ицко Финци ще представи пред пловдивската публика своя авторски моноспектакъл „Като в кабаре”. В него актьорът влиза в различни роли – ще е разказвач на преживелици, рецитатор на реплики в стихове, пропагандатор на опери и абсурдни басни, уличен свирач със собствен  акомпанимент или въобще без. “ДОЛУ  ФАЛШЪТ!” ще е посланието му, на което ще акомпанират роялът, цигулката и акордеонът му и ще е сигурно, че импровизацията ще е в основата на спектакъла 🙂

„Квартална сцена” пътува из различни населени места в страната. Той има три предходни издания в Самоков, Елин Пелин и Ихтиман. Целта му е да среща малки и големи зрители с разнообразните форми на театралното изкуство. В Пловдив фестивалът ще предложи отново разнообразна артистична програма, предимно на открито. Артисти от различни градове ще представят както театрални представления, така и занимателни работилници и игри.

Ето и програмата по дни:

Събота 13.10.
Цар-Симеонова градина до Пеещите фонтани
11 ч. Игрите на квартала
игри за деца от 4 до 14 г. с Малка театрална компания.
Продължителност 60 мин.

Игри, които играем на задната уличка, в двора или зад блока. Игри, които нямат нужда от много приготовления. Само ластик, топка, пръчка или може би някоя счупена керемида вместо тебешир. Живите игри, в които да обелиш коляно е геройство, а да покатериш дърво – подвиг. Игрите на квартала – простички, вдъхновяващи и незабравими.

17 ч. Каквото направи дядо, все е хубаво
Малка театрална компания
Представление за деца (4-7)
Продължителност 45 мин.

Режисура: Емил Йорданов
Сценография: Инид и Стафан Бьорклунд
Костюми: Инид Бьорклунд
С участието на: Десислава Йорданова, Георги Тенев

Спектакъл по едноименната приказка на Х. К. Андерсен – една история за най-хубавото нещо в живота – любовта. Освен да проследят забавните перипетии на главния герой, зрителите ще могат и да се запознаят с различни видове кукли – естрадни, мимиращи и импровизирани, което прави преживяването още по-пъстро и атрактивно.

19 ч. Огнен спектакъл
Цирково дуо BarbaroniTe, Бургас
За цялото семейство
Продължителност 40 мин.

Цирковите артисти Елена и Пенчо Гуджерови комбинират атрактивни акробатични елементи с музика и огън, като постигат впечатляващи светещи фигури. Майсторското владеене на специфичните техники на въртене на различни уреди е в основата на зрелищния спектакъл, който има за цел да подчертае мощта на природната стихия.

Неделя 14.10.
В двора на детския отдел към РНБ „Иван Вазов”
11 ч. Кукли от театралната сцена
Детско ателие за изработка на кукли с Арт Ленд
Продължителност 50 мин.
*Ателието е с капацитет 50 деца

Артистите от екипа на Арт ленд са разработили специално ателие, в което децата сами изработват меки кукли. Заедно с професионален художник и куклен артист, екипът помага на децата да активират въображението си и да превърнат в реалност своите вълшебни приятели – животни, извънземни, принцеси и всякакви чудати същества.

Цар-Симеонова градин до Пеещите фонтани
17 ч. Балон, като слон
Детски интрактивен спектакъл със сапунени мехури на Коле Китанов
Продължителност 45 мин.

Със своята магия и пъстроцветен чар сапунените мехури винаги са любима игра на децата. В това шоу главните герои се раждат на мига от сапунената пяна. Чрез различни номера, състезания и игри, балоните разкриват тайните си, потапяйки децата в невероятния свят на слона балон и неговите причудливи приятели.

Петък 19.10.
Залата на РНБ „Иван Вазов”
19 ч. Като в кабаре
Моноспектакъл на Ицко Финци
Пордължителност 90 мин.

Важно е да се знае, че при лошо време събитията ще се проведат в залата на Библиотеката. И още веднъж – че всички прояви в програмата са с вход свободен.

Проектът се реализира от Сдружение 7 Акт в партньорство с Регионална народна библиотека „Иван Вазов”, Пловдив, Фондация „Асоциация Информбюро”, Фондация „Арт Офис” и с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

информация и снимка: организаторите

Може да харесате още...