“Чуйте Девин” със 120 гайдари под родопското небе

120 гайдари ще огласят Родопските върхове на предстоящия фестивал “Чуйте Девин” на 12 и 13 октомври, за който се очаква градът да посрещне над 3 000 изпълнители и зрители от цялата страна.  Зрелищният спектакъл обединява музикантите от Гайдарски състав “Девин” към Читалище “Родопска просвета – 1923” с ръководител Емил Чолаков и “101 каба гайди” и се очертава като кулминация на събитието заедно с лазерното шоу, което ще го съпътства. През двата фестивални дни ще се изявят танцьори, певци и инструменталисти от цяла България.

На сцената на фестивала ще извиси глас певицата от Странджа Златка Ставрева, която тази година бе отличена с почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики и грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.

Сред участниците тази година са още групата за народни песни „Болярки”, ДТС “Разметанче”, Школа за народни танци при НЧ ,,Просвета-1903″ гр. Бобов дол, Школа за народно пеене “Пъстра китка”, „Буйновски гласове“, Фолклорна група „Равногорски бисери”, Група за автентичен фолклор с. Борино, Танцов състав “Миланово”, ФГ “Синчец”, дамски танцов състав “Витошки ритми”, ЖПГ “От извора”, ДТС “Мераклийче”, Коледарска група при НЧ „Зора- 1912”, Женска битова група за автентичен фолклор с. Чернево и Танцова група „Зорница”, Георги Тодоров, Самодейна певческа група за автентичен фолклоркъм НЧ “Пробуда-2002” с. Злокучене, Дамски танцов състав “Китен”, Детска фолклорна формация „Урдовиза”, Танцова школа „Терпсихора“, Певческа група „Мокренки”, ПГ „Иглика“ и ТС „Иглика“, Женски битов хор и Неформална младежка група – Калековец, ЖФГ “Здравец”, “Майсторите на танца”, Росица Желязкова и Алаксандър Тодоров, Фолк Денс Българи, НЧ “Ведрина” с. Веселие, танцов състав “Мъниста” и Група за автентичен фолклор към НЧ “Нов Живот”- с. Чепинци.

Как фолклора се съчетава със съвременна музика ще покаже от сцената младата изпълнителка DIA, чиято дебютна песен „ЕГЕЯ” е звучала по радиа в над 20 държави, а VICE Италия е нарекло изпълнителката „богинята от другата страна на Европа”.

Част от програмата ще бъде и зрелищно дръм шоу, което ще представят танцьорите от популярната танцова формация “Майсторите на танца”. Ще пее и Александър Александров-Алекс.

На фона на тази музикална палитра ще може да се видят носии от всички фолклорни области на България. Майстори занаятчии от цяла България ще изложат свои изделия. Очаква се специално за фестивала да се съберат и хиляди зрители, които да се наслаждават на изпълненията на талантливите артисти, на красивата природа на Родопите, топлите минерални извори и вкусните родопски специалитети.

Организатор на фестивала е Продуцентска къща “ЕНИ филм” в партньорство с Община Девин и под патронажа на кмета Красимир Даскалов.

информация и снимки: организаторите

Може да харесате още...