Скулптура на кан Тервел ще разказва за делата му в БГ училището в Брюксел

Скулптура на кан Тервел ще разказва за делата му в Българското училище в Брюксел. Тя е дар от евродепутата Момчил Ненков, който избра навършването на 1300 години от победата на българския владетел над арабската армия при Константинопол, за да представи творбата на официална церемония първо в Европейския парламент.

„Могат да се направят много паралели между времето на кан Тервел и нашето време. И тогава, и сега Европа е заобиколена от Изток и от Запад, и от Юг от агресивни народи, които с въжделение гледат богатствата й. И тогава, и сега европейското общество е дълбоко разделено.

Тогава различията са верски, вътре в самата християнска църква, и допринасят за успешното настъпление на арабите, сега споровете са за пътя, по който трябва да поеме Европа. И тогава, и сега, по-важно изглежда това, което се случва на Запад, а не на Изток, затова в българските учебници по история ние пишем за победата при Поатие, която спира арабското настъпление във Франция, но в нито един учебник, на нито една западноевропейска държава, няма да видите урок, в който се говори за победата на кан Тервел“ – отбеляза на церемонията проф. Илчев.

В Брюксел авторът на скулптората Борис Борисов представи творбата си сдумите: „Пресъздал съм кан Тервел като триумфатор, като човек, който побеждава и това е много нужно днес за нас българите, за да усетим силата си като народ“.

За директора на Българското училище в белгийската столица Валентина Найденова скулптурата ще е инетересна за  децата: „Благодаря, че паметникът на кан Тервел ще е стои в българското училище в Брюксел.“

Евродепутатът Момчил Ненков подчерта, че дарява скулптурата точно на тях със символ: “Децата на България, които са в чужбина, трябва да не забравят откъде са техните корени.“

Сред гостите на церемонията в Европейския парламент беше и извънреденият и пълномощен посланик на България в Кралство Белгия и Великото херцогство Люксембург Мая Добрева .

информаия и снимки от кабинета на Момчил Ненков

Може да харесате още...