Община Пловдив подкрепя издаването на 6 книги в конкурса за местни писатели и важни за града издания

Шест книги получават финансова подкрепа от Община Пловдив след проведения тази година конкурс за  „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“. Конкурсът се провежда по специална наредба, част от Календара на културните събития на общината.

Одобрени за финансиране са някои вече публикувани книги. Две от тях са посветени на града и са от Никола Алваджиев – „Пловдивска хроника“ и „В сенките на древния Пловдив“. Третата е на Пенка Калинкова „Познатият непознат Пловдив“ . Новото отпечатване на трите книги ще се финансира с по 3500 лева за всяка от тях, тъй като комисията по избора ги е определила за важни за града издания.

С 2300 лв. е подкрепена „Синът на авиатора“ на Крум Филипов, „Запомнете Пловдив 5. Освобождение от спомените“ на Евгений Тодоров – с 1670 лв., а „Боговете не пишат“ на утвърдената белетристка Величка Настрадинова с 1365 лв.

Общата сума, с която са подкрепени шестте книги е 15 835 лева.

Одобрените издателства са ЕТ „Издателство Летера – Надя Фурнаджиева“, издателство „Жанет 45“, ИК „Хермес“ ООД и „Ракурси“ ООД. По регламент, с тях ще се сключат договори за подготовка на творбите до етап „електронна книга в PDF“. В тях ще бъдат включени и клаузи, които задължават получателите на финансиране да публикуват готовия продукт в следващата една година.

инфо: Община Пловдив

Може да харесате още...