Българи трансформират фасадите на три от най-известните сгради в Берлин

С 3D mapping проекции, част от престижния „Фестивал на светлините“ в Берлин, българското MP-Studio ще преобрази емблематичната за берлинчани 368-метрова телевизионна кула, Бранденбургската врата и Германския исторически музей. Това ще се случи в дните между 5 – 14 октомври и ще е впечатляващо да се види, твърдят фенове на визуалните артисти.

„Фестивал на светлините“, Берлин, е един от най-известните фестивали за светлинно шоу в света. Традиционно той се провежда през октомври, като за 14-та поредна година превръща най-известните исторически забележителности, монументи, улици и площади в германската столица в огромна светлинна инсталация.

Бранденбургската врата, например,  ще се превърне в портал, свързващ световните култури чрез музика, изкуство, архитектура и природа от целия свят. Пътешествието из цялата планета ще бъде посветено на многоликостта Берлин, издават от студиото.

368-метровата телевизионна кула, която е и най-високата свободностояща структура в града, ще стане “екран” пък за идеите за по-добро бъдеще на 18 студиа от 7 страни, сред които е и българското. Това са финалистите в състезание, чиито светлинни шоу продукции ще бъдат показвани по време на целия фестивал, а след гласуване на жури и публика победителите ще станат ясни  след 5-ти октомври.  3D mapping продукциите на всички класирали се за финал студиа могат да бъдат видени онлайн.

А върху 300-годишната фасада на най-важната барокова сграда в Берлин – Германския исторически музей ще се  разкрият култура, история и изкуство – българите са избрани да създадат специалната продукция по случай седемдесетата годишнина от създаването на Израел.

В изданията на „Фестивал на светлините“ през 2015 и 2016 г. MP-Studio са двукратни шампиони, грабвайки съответно първо и трето място със своите 3D mapping творби, проектирани на Бранденбургската врата и телевизионната кула в Берлин. Именно те са първият победител в конкурса, чието пилотно издание се провежда през 2015 г.

Студиото е известно на българските зрители със светлинните спектакли за Деня на Европа през 2017 и 2018 г., които разказаха пъстроцветни истории на фасадите на Националната художествена галерия (бившия Царски дворец) и Министерски съвет в София.

 

инфо и снимки  Sitemedia 

 

Може да харесате още...