Медицинска иновация в Монтана – оперират безкръвно възли на щитовидната жлеза

Медицинска иновация в Монтана – оперират безкръвно възли на щитовидната жлеза.  Техниката  става все по-популярна в Полша, Чехия, Русия, Румъния, Турция и други страни.  В България  ще се извърши за първи път от италианския медик проф. Ренато Еспозито, който има над 600 успешни интервенции досега. Ще му партнират българските лекари доц. Цветин Генадиев и д-р Георги Чакъров от МБАЛ “Сити клиник – Свети Георги” Монтана.  Те са и първите наши медици, сертифицирани за пълноправно приложение на иновативната технология, преминали
специализирано обучение за безкръвна и микроинвазивна терапия в Бергамо, Италия.

Процедурата трае около 20-30 минути без обща анестезия и медицински риск, твърдят лекарите. Няма и  последваща лекарствена терапия. Това са само част от преимуществата на термотерапията с EchoLaser, заради които в Полша и Словакия вече има и листи на чакащи пациенти.

По данни на медиците,  с възли на щитовидната жлеза са 24,8% от населението у нас, тоест – всеки четвърти българин, като заболяването по-често засяга жените. Много голяма част (съотношението е 1:8. 95%) от възлите са доброкачествени, до определен момент те протичат безсимптомно, но когато достигнат по-големи размери, започват да пречат на храненето и това води пациента при ендокринолога.

Термотерапията с EchoLaser вече има над десетгодишна история и в рамките на обширни клинични проучвания, хиляди пациенти в Западна Европа (Италия, Франция, Испания, Германия) и Китай са преодолели заболявания на простата, щитовидната жлеза, черен дроб и други органи.

Болницата е готова да приеме пациенти от Монтана, областта, страната и съседни държави. Тук от лятото се правят и операции на доброкачествена хиперплазия на простата с EchoLaser.

снимка и инфо: пр консултанти на МБАЛ “Сити клиник – Свети Георги” Монтана

 

Може да харесате още...