Български училища могат да кандидатстват за Международната награда на херцога на Единбург

Международната награда на херцога на Единбург – България вече отвори тазгодишния си конкурс за лицензиране на проактивни училища, които да предлагат програмата за личностно развитие и постижения на младежи във възрастта  14 -24 години. Училищата в цялата страна ще имат възможност да кандидатстват за придобиване на лиценз за независим оператор на престижната международна програма, развиваща лидерски умения чрез неформално образование. Програмата дава добавена стойност на образователния процес като сертифицира всички знания и умения, придобити в извънкласните допълнителни дейности и утвърждава училището като привлекателно място и среда за развитие на младите хора.

През септември, освен конкурса за нови независими оператори, ще се проведе и първата церемония по награждаване на участници, постигнали ниво “злато” в програмата. На церемонията ще присъства и Джон Мей, генерален секретар на Международната фондация на Наградата във Великобритания.

До 30 септември всяко училище и организация в България имат възможност да заявят желанието си да станат  независим оператор в Наградата чрез попълване на онлайн форма за интерес. След разглеждане на кандидатурите, одобрените училища преминават процедура по лицензиране, а техни селектирани учители и служители – обучителен курс за Лидери в Наградата. Така те ще станат част от развитието и израстването на младежите по време на тяхната индивидуална програма, помагайки им в постигането на лични цели и поддържането на  мотивацията и постоянството, за да получат международно признание за своите усилия.

Освен че е ефективен инструмент за личностно развитие и израстване на млади хора, Наградата предлага и множество възможности за лицензираните училища, образователни институции и техните служители. В рамките на програмата учителите имат възможността да усъвършенстват уменията си за работа с младежи и да се възползват от широк набор от утвърдени и работещи методи за неформално обучение, като същевременно развиват и своите менторски умения.

Наградата може да послужи за скъсяване на дистанцията между учител и ученик и подобряване на комуникацията, мотивацията и  връзката между двете страни. Независимите оператори на Наградата имат възможност да комуникират и да създават партньорства с всички лицензирани организации в над 130 държави, което е уникална възможност за устойчиво развитие и активен обмен на добри практики за развиване на училищната среда и изграждане на позитивна образователна система у нас.

Програмата „Международната награда на херцога на Единбург“ (наричана накратко „Наградата”) е създадена през 1956 год. от малък екип, воден от Негово кралско височество херцога на Единбург, повече познат като Принц Филип, съпругът на Кралица Елизабет II, д-р Курт Хан, германски специалист в областта на образованието, основател на „Outward bound” и “United World Colleges” и сър Джон Хънт (по-късно лорд), лидер на първата успешна експедиция, покорила връх Еверест.

От създаването си до момента повече от 8 милиона млади хора от над 130 страни са предприели редица доброволни и предизвикателни дейности. В момента повече от 1,3 милиона участници в програмата по света си поставят стимулиращи лични цели, които с постоянство, насоки и подкрепа от опитни лидери постигат в трите нива – Бронз, Сребро и Злато. Те избират активности в направленията – Умения, Физическа активност и Доброволчество,  преживяват Приключенско пътуване. Сред най-големите предимства на програмата е развитието на житейски умения, като критично мислене, умение за разрешаване на проблеми, увереност, устойчивост и решителност, комуникационни умения, работа в екип, емпатия, адаптивност, междукултурна и гражданска ангажираност.

В България Наградата официално стартира в началото на 2014 г. като получава подкрепата на Министерство на образованието и науката, Н. Пр. Ема Хопкинс, Посланик на Великобритания в България, както и множество институции и бизнес организации. Международната награда на херцога на Единбург в България е под патронажа на президента Румен Радев, който в началото на януари 2018-та награди над 120 младежи.

В момента над 620 младежи от 19 града в България активно постигат своите цели в индивидуалната си програма в Наградата. До днес броят на Лицензираните организации в България е 44, сред които училища, неправителствени организации, бизнес организации и студентски асоциации.

 

Може да харесате още...