Набира се постоянен български отбор по футбол в Мадрид, пробният мач е на 2 септември

Български футболен отбор в Мадрид, който да играе целогодишно – това е идеята, с която се е захванал треньорът Тодор Димитров. Една от причините е поканата за участие в частната Liga de futbol Iberos C.F., чиято идея за футбола като част от културата на една страна, от 2004-та до днес привлича все повече съмишленици в Испания, а вече и извън нея. “Лигата е с полупрофесионални отбори. Но е трудно всеки път, когато има мач, да се събират хора, които живеят и работят на различни места в Испания или са на посещение тук. Затова си мечтая за сформиране на професионален отбор.  Освен отбора, за да играем в нея целогодишно, са нужни и 3 600 евро. Вече имаме дата за пробния мач – той ще се играе на 2 септември, неделя, от 18 часа в Мадрид. Трябва да съберем отбора. Наградите за най-добрите са трофеи и парични премии ” – съобщи за F2F TV Тодор.


С него ви срещнах в края на месец март, когато той бе организирал акция за набиране на средства и играчи за представяне на България в турнира Mundialito de integración. Тя се оказа успешна и изведе на зеления терен в испанската столица през юни наши момчета, които живеят в кралството, решени да покажат добър български футбол. Енергията на играта и на публиката, дошла да подкрепи името и флага на България дават надежда и за сегашната, много по-мащабна амбиция на Тодор.


И защото вярвам, че реализирането й би донесло не само силна емоция на българите в Испания, но и възможност за страната и традициите ни да се заговори в огромната футболна общност, задавам задочно на Тодор няколко въпроса, за да ви разкажа заедно с него за мечтата му.

1.Как си представяш идеалният БГ отбор по футбол в Мадрид – какви играчи да включва – професионални футболисти или любители; на заплати ли да са и кой да ги осигурява, какъв да е екипът им, как и къде да тренират?
Тодор Димитров: Идеалният професионален отбор си го представям със собствена база. Ако помечтая малко, може да има и басейн, и фитнес… Футболистите си ги представям професионални, със заплата, за да не работят на други места, а да се издържат като се занимават само с футбол. Представям се идеялният спонсор като силна фирма със серизони доходи.
А идеалният полупрофесионален отбор си го представям с талантливи играчи, които имат желание да се събират за всеки мач. И понеже картотеката се прави преди всеки, не е задължително футболистът да идва винаги. Може да се включи и да играе някой известен бивш футболист, например, който е на посещение в Испания – като Мартин Петров или Кишишев, както са идвали тук.
Екипите за идеалния отбор – професионален или полупрофесионален – си ги представям като екипите на българския национален отбор. По този начин представяме България и от всички ще се знае, че сме българи.

2. Защо искаш да създадеш БГ отбор, който да играе целогодишно?
Тодор Димитров: На мен футболът ми е дал много: благодарение на него не съм оставал без работа и имам много контакти, приятели… Но преди всичко харесвам играта, харесва ми тази тръпка, която носи – изваждането на цялата негативна енергия, мотивацията да успееш. Така е с всички момчета, с които играем тук 15, 16 години. В много случаи мога да кажа, че и те са си намерили работа покрай футбола. И не само работа.

3. Няколко думи за Mundialito de integración този юни – какво стана, подкрепиха ли ви българи като публика на терена? И за предстоящия на 2 септември мач – какво е нужно, за да участва отбор, представящ България?


Тодор Димитров: Доволни сме. Първият ни мач, с миналогодишния шампион Парагвай, съвпадна с откриването. Дойдоха много хора. Имаше една група с фолклорни носии, играха хоро на терена и беше много емоционално. Направихме равен мач. Второто ни излизане беше с Кот д’Ивоар, водихме ги до 80-тата минута с един на нула, но играта се обърна, не знам, може и защото на трибуните вече нямаше толкова публика на наша страна, и завърши 1:1. Впоследствие те станаха шампиони. Общо изиграхме 9 мача, между които с Аржентина, Армения, Мароко, с два отбора Castilla-la Mancha, със сборен интернационален отбор, в който се включиха почти всички футболисти.

Наистина сме доволни. За България се говореше. И тук е мястото да кажа – на Mundialito игра бивш футболист на Атлетико де Мадрид и Национална Бразилия, игра с бразилския отбор – чест му прави на този човек. Иска ми се и с нас да излизат известни български футболисти! Предстоящият мач на втори септември се организира от Международната Лига Iberos C.F., която организира мачове целогодишно с играчи от 16 години. Получихме покана от президента й Педро Пахуельо и както вече казах, е нужно само желание от страна на тези, които ще се запишат да играят за България. И 3 600 евро за такси за мачовете. Екипировка имаме от Мундиалито.  Очаквам да се уточни адреса на терена, на който ще играем. Ще го съобщя във фейсбук страницата, която обединява българските футболни играчи и фенове в Испания – Bulgaros futboleros en España. Разбира се, ще ни е нужна и публика, която да ни подкрепя. А ако някоя фирма реши да вложи финанси в нашата игра, съм убеден, че ще й направим добра реклама.

И както преди Mundialito de integración, и сега пожелавам успех в начинанието на Тодор. Ако искате и можете да подкрепите мача на 2 септември в Мадрид със средства или участвайки в него като играч, спонсор или публика, може да се свържете с него чрез фейсбук.

А защо не и да помогнете мечтата за постоянен български отбор по футбол в Мадрид да се сбъдне!

снимки: Bulgaros futboleros en España

Може да харесате още...