Пътуваш в чужбина – получаваш по тф си спешния номер на Външно министерство

В  случай на извънредна ситуация българите, които пътуват зад граница, могат да се обаждат по денонощната дежурна линия на Външно министерство.  Миналата седмица оттам обявиха, че всеки български гражданин, който има СИМ-карта на български мобилен оператор, при влизане на територията на чужда държава,  веднага щом  попадне в роуминг, ще получава  кратко текстово съобщение с информация за номера й +359 2 948 24 04.  Така телефонът за спешни случаи на МВнР ще е подръка в паметта на телефона на всеки българин извън страната.

Към тази инициатива на Министерството на външните работи с готовност се присъединиха трите национални мобилни оператора – А1, VIVACOM и Telenor, в знак на подкрепа към усилията на МВнР за подобряване на административното обслужване и по-ефективна защита на българите в чужбина.

Мобилните оператори предоставят получаването на съобщението безплатно за гражданите, като услугата не е свързана с разходи от държавния бюджет. При повикване на денонощната дежурна телефонна линия в МВнР (+359 2 948 24 04), разговорът ще бъде таксуван според тарифния план на абоната.

Оказването на специализирана помощ  и често незабавната реакция от страна на българските институции са свързани със заплахите за сигурността в съвременния свят – от природни бедствия до възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици, безредици, бунтове и други… От ведомството напомнят, че в зависимост от характера на кризата, координират усилията за оказване на помощ на български граждани с различни национални и чужди институции и ведомства.

информация от МВнР

Може да харесате още...