Варна се готви за първия си фестивал “Кино и храна”

Варна се готви за първото издание на фестивала си „Кино и храна“. От 29 август до 2 септември зоната пред Аквариума в морската ни столица ще се превърне в място за среща и обмяна на вкусни рецепти от кулинарни блогъри, професионални и любители готвачи и фенове на вкусната храна. Кулинарните демонстрации и дегустациите ще бъдат гарнирани с вълнуващи творчески срещи, акустични концерти и… лятно кино.

„Идеята на фестивала е да комбинира различни изкуства през призмата на кулинарията. Артисти ще пеят, музиканти ще готвят, автори на книги ще демонстрират на живо готварските си умения, ТВ лица ще се срещнат с почитателите си, както и най-доброто от световното кино, инспирирано от храната, ще покажем в петте фестивални дни.” – споделя организаторът на фестивала Николай Тодоров.

Поканени са част от най-актуалните кулинарни блогъри в България, сред които Адриана Гюзелева, Люси Евтимова, Станка Стоянова, Карина Попова, Таня Донева, Софи Йотова и други.

Авторите на книги за здравословно хранене Кристина Тужарова, Здравка Максурова и Биляна Йотовска също са част от гостите. Всеки един от участниците има свой кулинарен стил, но всички са обединени около идеята, че здравословната храна е неустоимо вкусна, интересна и полезна.

Специално внимание ще се обърне на децата с редица детски кулинарни демонстрации и работилници – забавното шоу на Бате Енчо за фестивала  ще се превърне в японско детско шоу.

Катето Евро пък ще докаже на възрастните, че артистът е артист не само на сцената като сготви свое любимо ястие и представи книгата си „Тетрадка за рецепти и спомени“.

А издателство SMART BOOKS ще посвети In Memoriam модул на Антъни Бурдейн – ресторантьор и кулинар, чрез който стотици хиляди преоткриха света чрез храната.

Разнообразни концерти във вечерните часове ще срещнат почитателите на музиката с  P.I.F., Миленита, Del Padre, Филип Аврамов и групата му Джинджифил, любимката на варненската публика Polina, младата street изпълнителка Kopriva, Дея и Теодора. А DJ PAELLA е подготвил интересна демонстрация, по време на която ще може да се види как може да се готви и миксира едновременно! Димо от P.I.F. също е замислил да сложи престилката и да сготви любимите си талиатели малко преди да се качи на сцената.

Всяка фестивална вечер ще завърши подобаващо с кулинарен филм, прожектиран на голям екран под открито небе.

През цялото време във фестивалната зона ще работи и STREET FOOD MARKET. Над 10 от най-популярните заведения и готвачи във Варна ще готвят на живо и ще представят уникалните си рецепти на гладните посетители 🙂

Освен набиращите популярност авторски сандвичи и бургери, феновете на вкусната храна ще могат да опитат и различни интернационални кухни, над 10 вида бира, бутикови вина и разхлаждащи летни коктейли.

Фестивалът, чиято програма може да се види тук, е с вход свободен, с работно време от 11:00 до 23:00 часа. Проектът се осъществява с подкрепата на фонд „Култура“ към Община Варна и е част от платформата Лятно кино.

инфо и снимки: от организаторите на събитието

Може да харесате още...