Примата Александирна Пендачанска с юбилеен концерт на Античния театър

Една от най-известните български оперни прими в света отбелязва своя 30-годишен творчески път с мултимедиен концерт-спектакъл на 3 юли на от 21 часа на сцената на Античен театър Пловдив.

Александрина Пендачанска ще си партнира с оркестъра на Опера Пловдив под диригентството на Лучано Ди Мартино. В спектакъла ще видим и кадри от емблематични роли в репертоара й. Режисьор е Найо Тицин.

Кариерата на Александирна Пенчдачанска започва от сцената на зала 1 на НДК, когато тя е едва на 17 години. Репертоарът й включва над 70 роли от предкласиката (Попея, Агрипина) до музиката на 20-ти век (Саломе, Кризотемис), от Белканто и Верди (Семирамида, Ермионе, Сомнамбула, Елизабет II, Луиза Милер, Еболи) до Бетховен (Фиделио) и Вагнер (Кундри), от колоратурен сопран (Царицата на нощта) до мецосопран (Кармен).

С гастроли на най-големите световни музикални сцени, с изпълнения под палката на най-признатите диригенти на своето време, с високо оценени записи на Моцартовите опери на Рене Якобс за Хармония Мунди, наградени с множество награди, сред които BBC Music Magazine Award, Gramophone’s EditorChoice, две номинации за Грами за най-добър класически албум и най-добър оперен запис Александрина Пендачанска е безспорно един от най-признатите гласове на своето съвремие.

информация и снимки: пресцентър на Опера Пловдив

Може да харесате още...