Протест под мотото “Здравен емигрант 2”, неприета оставка и очакване на договори с клиники по трансплантация

Необходимо ли е пациент с нужда от белодробна трансплантация да емигрира от България, за да се спаси? Въпросът точно в този момент се оказва риторичен за Тодор Мангъров. От 12 години той живее с диагнозата Пулмонална хипертония. Председател е на пациентската организация, предствляваща болестта. Месец след като с други белодробно болни обявиха публично, че единственият им шанс да живеят е да емигрират,  и с искане за спешно осъвременяване на наредбата, която регламентира белодробните трансплантации,  днес той покани на протест пред Министерството на здравеопазването отново съмишленици. Асоциация “Муковисцидоза” подкрепи протеста, а аз се свързах през фейсбук с Тодор, за да разкаже какво очаква да постигне с него.

  1. Какво е посланието, което отправяте към МЗ?

Тодор Мангъров: В страна от ЕС в 21 век не е редно хора да умират заради липса на лечение, което е достъпно до всички остали членове на ЕС. Ние НЕ подкрепяме здравната емиграция. Аз бях здравен турист 2011-та лятото. Познавам хора, които са емигрирли, за да се спасят. Познавам и такива, които в момента си подготвят почвата за емиграция.

2. Първите три спешни реални стъпки, които трябва да направи МЗ, според вас, за да осигури достоен живот на хората с белодробни болести?

Тодор Мангъров – Най-важната е липсата на трансплантации за пациентите в последен стадий. Проблем за редките болести като цяло са и ранната диагностика, съвременна терапия и адекватно проследяване. Конкретно за белодробните трансплантации – спешно осъвременяване /променяне/ на наредбата от 2004 година, която ги регламентира. Тя е безбожно остаряла.

3. Следващата стъпка след протеста на 29-ти? –

Тодор Мангъров – Не вярвам, че нещо ще се промени. Веднага започваме подготовката на “Здравен емигрант 3″ – какво се промени три месеца по-късно” – на 29 юли.

Със сигурност на тази дата ще може да се отчете какво е свършено от ангажиментите, поети от заместник министъра на здравеопазването Жени Начева днес пред сдруженията, представляващи пациентите с белодробни заболявания и нуждаещите се от белодробни трансплантации:

Поемам ангажимент лично да наблюдавам сключването на договор с трансплантационната клиника в Есен, Германия, за да могат българските граждани да получават лечение по линия на Евротрансплант. 30 юли е крайният срок за подписване на споразумението, като в рамките на месеца трябва да приключват всички процедурни действия по финализирането му“, посочи Жени Начева, цитирана в прессъобщение на Министерството на здравеопазването (МЗ).

От него става ясно още, че здравният министър Кирил Ананиев не приема подадената оставка на изпълнителния директор на ИАТ д-р Марияна Симеонова, тъй като” проблемите не трябва да се заобикалят, а да се намира решение за тях”. На Симеонова е възложена спешна подготовка на концепция за развитието на агенцията, в която да са посочени най-тежките проблеми и да са предложени конкретни срокове за тяхното решаване.

И още от съобщението на МЗ по темата:  “Има нова процедура за сключване на договор с клиники, които са в държави-членки на Евротрансплант, като стъпките са следните: първо трябва да бъде подадено заявление от болница в България, че желае да сключи договор с някоя от болниците в тези държави, като този договор е и за обучение на наши трансплантационни екипи. Всичко това е направено. Получен е отговор от две европейски клиники, които биха желали да бъдат договорен партньор на българското лечебно заведение. В момента се очаква единствено подписване на договора, за да могат българските пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация, да получат необходимото им лечение по линия на Евротрансплант. Това посочи д-р Марияна Симеонова.”

 

Може да харесате още...