Френската култура идва в Пловдив с 15-тия си „Златен ключ”

Международният фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” ще отбележи 15-ия си рожден ден в следващите три дни под тепетата с  френски шансони, завладяваща хореография и шик.  Събитието се организира от Алианс Франсез, част е от Културния календар както на Световната мрежа на франкофонските фестивали и на Община Пловдив. Българските лауреати, печелили конкурса през изминалите години, ще звучат в Дома на културата „Борис Христов“ тази вечер от 19,30 часа, когато е и официалното откриване на фестивала.

Публиката ще чуе и види изпълненията на участниците от Турция, Украйна и Румъния, както и на обичаните лауреати от предишните години – Антония Маркова, Нели Солакова, Ивана Муцкова, Клавдия Китанова и др.
На 30 юни, събота, ще се проведе финалът на националния конкурс за франкофонска песен. Публиката ще има отново възможност да гласува за своя фаворит. На гала-вечерта на 1 юли, неделя, отново в Дома на културата, всички изпълнители ще се съберат заедно отново, за да подарят неповторим франкофонски спектакъл на пловдивчани. На сцената френски шансони ще интерпретират всички гост-изпълнители от чужбина, както и българските лауреати и финалисти. Носителят на голямата награда от тазгодишното издание ще получи своя приз от Кирил Велчев – изпълнителен директор на Фондация „Пловдив 2019“.

Всички концерти са със свободен вход. А в рамките на фестивала Франция представя и някои от най-обичаните си у нас марки – леки коли и козметика. Ако още не сте видели, а ви е интересно, до 1 юли на  площад „Стефан Стамболов” пред Общината са разположени едни от най-атрактивните модели френски автомобили от марката „Рено”, които пловдивчани и гостите на града могат не само да разгледат, но и да тестват до 1 юли. Дамите пък – да се насладят на висококачествените козметични продукти на  Vichy & La Roche-Posay, както и на слънцезащитните Ideal Soleil и Anthelios.

През 2019 година, когато Пловдив ще бъде Европейската столица на културата, Алианс Франсез и Фондация Пловдив 2019“ ще работят ЗАЕДНО по общ, мащабен и атрактивен проект със заглавие „Тракия”. Той обединява българските фолклорни традиции, съхранени в танците, пеенето и народната тракийска носия с френските шансони и едно типично френско ноу-хау – Висшата мода. Френски дизайнер и неговият екип работят вече по създаването на колекция Висша мода, като орнаментите по моделите са инспирирани от българските шевици.

по информация и снимки: Община Пловдив

Може да харесате още...