3 българки ни канят на дискусия за творчеството на Кристо и Жан-Клод след откриване на новата му творба Мастаба в Хайд Парк, Лондон

7 506 барела, подредени пирамидално един върху друг с 20 метра височина, 30 метра ширина (при 60 ° наклонени стени) и 40 метра дължина – така изглежда Мастаба, която ще плава в езерото на Хайд парк,  Лондон от 18 до 23 юни . Това е първата творба на световноизвестния артист тук.

Четири дни след представянето й три българки ни канят на публична дискусия за творчеството на родения в България световно известен артист и покойната му съпруга Жан Клод, с прожекция на филма за него “Мост към Кристо”. Събитието, организирано от живеещата над 10 години в Англия Ива Александрова, кани изкушени от съвременното изкуство, от 7.00 до 8.30 часа вечерта на 22 юни в Goldsmiths университет, Media Research Building, Прожекционна зала 05. Ще участват докторът по история на изкуството Нада Нешева,  авторката на филма за Кристо – журналистката Евгения Атанасова и Ууд Робордау. 

Трите българки се срещат в курса “Наръчник за съвременно изкуство”, организирано от Нада Нешева, на чието първо пловдивско издание F2F TV партнира активно.  Сега, на 22 юни, съсредоточавайки се върху лондонската Мастаба, всяка от тях ще разгледа различен аспект от произведенията на Кристо и Жан-Клод.

В откриването на събитието Ива Александрова обещава да се докосне до новите социални отношения, които техните творби създават. Нада Нешва ще постави творците в контекста на движенията на Land Art в САЩ и Европа. Фокусът на разговора ще бъде проявлението на красотата в работата на Кристо и политическото значение на неполитическото изкуство. Евгения Атанасова ще говори за варелите като повтаряща се тема и среда на творбите на Кристо. Тя ще анализира начина, по който тази тема е свързана с детството на художника в България и неговите най-ранни опити в съвременното изкуство. Партньорът на дамите в събитието, Ууд Робердей от отдел “Визуални култури” на Университета “Голдсмитс” ще бъде модератор. Той ще акцентира на критиката върху изкуството на Кристо и Жан-Клод, докосвайки темите за консуматорство, екологията и мащабното въздействие на техните творби.

Филмът “Мост към Христо” следва творческия процес на друг плаващ проект на Кристо в Исео, Италия през 2016 година, посетено от 1,2 милиона души за 16 дни. Зрителите ще се срещнат с главните герои в него и ще научат как в името на напълно ирационална идея милиони хора и множество институции стават участници и съавтори на временно произведение на изкуството, превръщайки го в социален експеримент в огромен мащаб “.

” Не притежавам творбата. Свободата е враг на притежанието. Притежаването е равно на постоянство. Никой не може да си купи тази работа; никой не може да спечели пари от тази работа. Подобно на нашия живот – той е изчезнал и ще остане само там, някъде … “, разкрива във филма философията си Кристо.

Събитието в Лондон е безплатно, може да се присъедините в него и чрез социалните мрежи, регистрирайки се за интерактивно участие. А ако имате възможността да видите преди това наживо Мастаба в Хайд Парк, със сигурност може да добавите и лични впечатления в дискусията.

 

снимки: Ива Александрова

Може да харесате още...