“Магическата Мадара” събира реконструктори и любители на средновековието

Третото издание на Националния средновековен събор „Магическата Мадара” ще събере реконструктори и любители на средновековието от цялата страна от 23 до 24 юни в местността Мадара. “Стремежът ще бъде участници и посетители да се доближат максимално до средновековния начин на живот, да се запознаят гостите с бит, облекло, храна, занаяти, ритуали и обичаи, воинско снаряжение и въоръжение, характерни за този период по нашите земи”, разказват в аванс организаторите от Регионален исторически музей Шумен,  Национално дружество „Традиция” в града и „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол” Варна.

 

Според тях, Мадара от хилядолетия е сакрално място – скалите и водата тук са свещени и магически за праисторическите хора, траки, римляни, българи езичници, християни и мюсюлмани. Тук се преплитат пътищата на религии, народи и култури. А времето, навръх Еньовден, древен празник на лятното слънцестоене, губещ дирите си в предисторически времена, съчетал в себе си християнство и езичество. Точно затова в тези дни:

Ще бъдат възстановени и изпълнени ритуали и обреди – народни, християнски и езически. Пред скалния релеф ритуално ще бъде поставена шепа пръст от земите на цар Самуил, ритуал иницииран през 2016 г. с поставяне на пръст от старите български земи с посланието „Така както се събира земята ни, така да се съберат и всички българи по света“.

След официалното откриване на събора в 10, 30 часа на 23-ти юни, програмата предлага участие в Еньовденски обичаи в 10:45, от 11.30 часа поход – поклонение до релефа на Мадарския конник, където ще бъде принесена пръстта от старите български земи на цар Самуил; от 12.00 часа – представяне на облекло, въоръжение и снаряжение от периода на ранното средновековие 6 – 10 век. Половин час по-късно ще могат да се наблюдават, конните традиции на българите и конна езда, а от 13.00 часа двубои, битки и демонстрации на оръжията – сабя, бич, копие, боздуган, щит, бойна брадва и лък.

И още – грънчарското колело и керамиката през вековете, училище за млади воини от 14 часа ще обучава деца и младежи в стрелба с лък, фехтовка със сабя, разкази за средновековната войска. Жива история на открито, демонстрации по лагерите на участниците. Посетителите ще се запознаят и с номадското поселение и юртата, лагера на кутригурите федерати, ромейския походен лагер, лагера на българи от 8 – 10 век, с шатри, павилиони, занаятчийски работилници, монетосечене, металопластика, плъстене на вълна, дървообработка.

През втория ден може да се види всичко отново, а и да се участва в някои от активностите, които се предлагат – като закриването на събора е предвидено за 13 часа.

Освен организаторите на събитието, в него се включват още 16 участници – сдружения и частни лица, за които средновековните традиции у нас са частот живота им днес. Сред тях са приятели, с които създадохме документалния филм за Симеон Велики и Златния век на България “Симеон – от расото до короната” през 2013 година.

Ще е хубаво край Мадара, може да се върнете в средните векове, ако планувате пътуване нататък за дните на лятното равноденствие.

снимка: архив 1: от изложбата на средновековни облекла на Калина Атанасова в Исторически музей Пловдив, 2013 г.

архив2: от снимките на филма “Симеон – от расото до короната” (2013 г.)

Може да харесате още...