Авторът на „Игра на тронове” раздава „Жокери” на български

Джордж Р. Р. Мартин, една от най-влиятелните личности за последното десетилетие, все още не е завършил част шеста от хитовата поредица „Игра на тронове”, но ще зарадва българските читатели с книга първа от поредицата „Wild cards” – „Жокери” (Издателство Сиела).

Книгата обединява много от идеите на майсторите на съвременната фантастика и създава впечатляващ текст, който рисува света от XX век в нови, страховити мащаби. В тази антология всяка от главите е създадена от водещи имена на съвременната фантастика, включително знаменития Роджър Зелазни, а самият Мартин влиза не само в ролята на автор, но и на съставител и редактор.

Еклектично и зловещо предсказание за перспективите, пред които е изправено човечеството, което ще преобърне представите ви за литературата. Ето сюжетът:

Малко след Втората световна война извънземен вирус е освободен в небето над Ню Йорк. Жертвите са хиляди – повечето загиват мигновено, някои, чието ДНК е пренаписано, са деформирани завинаги, а малцина изтеглят „асо“ от колодата и са наградени с богоподобни способности.

Така „жокерите“ и „асата“ стават част от човечеството. Те са новите чудовища и супергерои. Те са обект на преследване и защитници на „истината, справедливостта и американския начин на живот“ по целия свят. Дали те ще бележат началото на нова епоха?

Всичко започва, когато Мартин получава за подарък настолната игра Superworld. Започва да я играе със свои приятели, които са също писатели, а от техните приключения се ражда света на „Жокери”. Концепцията се разраства и Мартин решава да създаде мозаечен роман, в който една обща история се представя от гледната точка на различни персонажи.

И така, Джордж Р. Р. Мартин ни дава „Жокери” за оцеляване, смеем ли да ги изтеглим?

по инфо и снимка: ИК Сиела

Може да харесате още...