Електронно обучение без присъствени часове – сред новостите в БГ неделните училища в чужбина

Електронно обучение без присъствени часове – това е една от новостите, които ще се  прилагат в българските неделни училища в чужбина, приети от правителството на заседанието му в навечерието на 24 май.  Целта е да се разшири достъпа до образование, обясняват от пресцентъра. С новите правила се регламентира възможността и за организиране на електронно обучение с частично присъствени часове. Предвидено е още създаването на електронна система за отчитане на предоставените средства и за редуциране на училищната документация, за да се намали административната тежест за организациите на българите, живеещи зад граница.

С новостите за финансово подпомагане на неделните училища се предвиждат нормативи и добавки, свързани с формата на обучение и участието на децата в допълнителни училищни дейности за съхраняване на националното самосъзнание, култура и традиции.

От правителствения пресцентър напомнят, че всяка година от държавния бюджет се осигуряват средства за подпомагане на обучението, организирано в чужбина, по учебните предмети Български език и литература, История и цивилизация, География и икономика в частта им, която се отнася до България, както и за допълнителни дейности в помощ на обучението, напомнят от пресцентъра на правителството.

За повече подробности ще опитам да се свържа с екипа на Министерството на образованието.  Очаквайте.

А на всички, които пазят българските букви и ги предават на българчетата в чужбина, честит 24 май!

 

снимка: от тържеството за Деня на буквите на моя първи и втори клас в НБУ “Слово”, Аликанте

инфо: от пресцентъра на Правителството

Може да харесате още...