Как се готви здравословно и еко-уроци на живо за деца и родители – на фестивал в Садово

Шеф Росен Чакъров ще учи деца и техните родители да приготвят вкусни и здравословни ястия от сезонни български плодове и зеленчуци.

Кулинарната работилница ще отвори в Садово, където на 24 май в 10,45 часа пред сградата на общината се открива тазгодишното издание на Фестивала на еко- и биопроизводителите и арттворците. Още кулинарни изненади очакват малчуганите с Десислава Миткова („Домашна пекарна” – Варна), която ще ги научи да приготвят хрупкави сушени крекери. Мариана Тодорова от Димитровград ще покаже на малките как се изработват здравословни бонбони от сушени плодове и ядки.

По време на фестивала децата ще научат за лечебните свойства на българските билки, ще изработват торбички с ароматни лечебни растения, ще могат да си направят и декоративни възглавнички с лимецови шлюпки.

Ще научат още за пътя на хляба от нивата до трапезата, за кръговрата на зърното, как се меси и пече. Ще имат възможност да засеят семенца от най-древното зърно лимец и да направят свои хлебчета, които ще изпекат в подници на жив огън.

Малките ще изработват табелки, на които ще рисуват дърво, лист, цвят, плод и неговите семки. „Така ще ги запознаем с някои дървета, колко кислород произвеждат и защо са толкова важни за нас и климата“, разказа организаторът на фестивала Нели Дакова.

А в чест на Празника на българската просвета и култура и на славянската писменост организаторите на феста ще запознаят децата с първата българска азбука – глаголицата и смисъла на всяка глаголическа буква, и ще ги научат как да изписват имената си с тези букви.

Фестивалът на еко- и биопроизводителите и арттворците се проведе за пръв път миналата година с участието на близо 40 изложители. Тази година ще  продължи до събота включително. А ден преди неговото начало Садово ще е домакин на вече традиционния Празник на фъстъка.

 

по информация от организаторите

снимки: от организаторите

 

Може да харесате още...