Лицата на испански миньори – във фотоизложба в София

Лицата на миньори, които работят в Астурияс, вдъхновяват за фотоизложба фотографът Пиер Гонор. На 8 май творбите му  ще могат да се видят в галерия Synthesis  в София под името “Вкоренени”.  Авторът живее и работи с персонажите си от 2009-та до 2014 година в минните зони на Леон и Астурияс. Заснема десетки лица на терен, фокусирайки се върху темите за силата на семейната подкрепа и традиция и за уважението към миньорския труд.

Гонор включва в изложбата и кратко видео, което показва „неговите герои“ в процеса на заснемане. За „ВКОРЕНЕНИ“ казва: „Започнах проекта си през 1999 година. За мен фотографията беше спасителен пояс, възможност да се приближа към Другия, да стигна до него“.

За експозицията нейната кураторка Кармен Фернандес Ортис казва: “…Миньорски труд, който се предава от поколение на поколение и се корени в топлината на семейството, на близките хора и общността. В тази среда човек не само овладява занаят, а и се научава да продължава традиция, а това е нещо повече от грижа за прехраната. Научава се да пази родовата идентичност, която изглежда много по-устойчива в земните недра. Там не се спуска всеки, там се слиза само с безподобна смелост, такава, каквато дава само подкрепата на рода, каквато дава чувството за сигурност в една група, в една общност. Тази нерушима във времето връзка навярно е един от източниците на онази „необикновена жизнена сила“, която артистът открива в портретираните. Понякога се питаме защо миньорите не искат да изчезне миньорската професия въпреки напредъка на икономиката, бремето за екологията и тежките условия на труд. Трябва да има нещо друго, което да възнаграждава толкова усилия. Гонор говори за „особения блясък в очите на тези мъже и жени…“, когато излизат от мината.“

Пиер Гонор, наричан още „фотографът на хилядите портрети“, e самоук, а стилът му е силно разпознаваем. Роден е във Франция през 1963-та, от 1988 година живее и работи в Мадрид. Носител е на множество награди, една от които Наградата за култура на област Мадрид и Международната награда за фотография „Град Алкобендас“. Разработва проекти в Испания, САЩ, Япония. Освен представянето на индивидуалните си изложби, се включва активно и международни артистични събития.

Изложбата в София ще бъде открита на в 19.00 ч. на 8 май и ще продължи до 2 юни. Входът е свободен, съобщават орагнизаторите от Институт Сервантес-София и галерия Synthesis.

Може да харесате още...