Безсмъртният полк ще припомни победата над фашизма в 49 български града

Безсмъртният полк ще припомни победата над фашизма в 49 български града на 9 май, 73 години след края на Втората световна война, взела милиони жертви.

Наследници на героите от България и Русия, участвали в съпротивата в двете страни и на територията на цяла Европа, както и хора, които пазят жив спомена за борбата срещу фашизма и националсоциализма, се очаква да се присъединят в шествията в Благоевград, Ботевград, Бургас, Бяла, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Димитровград, Добрич, Дупница, Кърджали, Кюстендил, Несебър, Павликени, Пазарджик, Перник, Петрич, Плевен, Пловдив, Поморие, Разград, Русе, Самоков, Сандански, Свиленград, Силистра, Сливен, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Хисаря, Шумен, Ямбол, Банско, Велинград, Карнобат, Ковачевци, Лом, Монтана, Севлиево, Тетевен, Казанлък, Чирпан, Шивачево, Бяла Слатина, Елин Пелин.

Елате с фотографии на вашите близки, участници в борбата – призовават организаторите. Маршрутът на шествията може да видите в официалния сайт на Безсмъртния полк, където са разказани и някои истории от съпротивата.

В София в 9 часа Денят на победата ще започне пред Паметника на незнайния воин с военен ритуал по издигане на националния флаг и поднасяне на венци и цветя. След това „Безсмъртният полк” ще стигне с шествие до Паметника на Съветската армия.

За  участие в събитието са изпратени покани до Президентството, Министерския съвет, Народното събрание и до  посолствата на страните победителки във Втората световна война.

информация и снимка: “Безсмъртният полк”

Може да харесате още...