Писането е труд. И нека никога да няма черни списъци за неблагонадеждни творци

На 1 май ще ви препоръчам един филм. Казва се Trumbo (реж. Джейн Роуч, сценарист Джон Макнамара, по биографичната книга на Брус Алекзандър Кук “Долтън Тръмбо”).  Тръмбо е фамилията на холивудски сценарист , който в меката на киното по времето на маккартизма зад Океана е в основата на стачка за достойно заплащане на труда на сценаристи и актьори. Талантът му да пише силно и вдъхновяващо го превръща в мишена за влиятелните компании в киноиндустрията. И е обвинен за симпатизиране на комунистическите идеи и принадлежност към комунистически организации заедно с още 9 свои колеги (годината е 1949). Обвинението не е доказано, но тъй като в съда отказва да отговаря на въпроси за политическата си принадлежност, е осъден на 1 година затвор за неуважение към Конгреса. След излежаване на присъдата е в тотална изолация и въпреки че е отличен сценарист, не може да продаде нито един свой сценарий със собственото си име.

Впрочем, това е времето на на черния списък на неблагонадеждни творци с имената на над повече от 500 души.  Отнетата им възможност да работят по професията си и да получават възнаграждение за нея, ня някои от тях коства… живота. 

Тръмбо намира начин – започва да пише под псевдоними. Талантът му – под чуждо име – печели Оскар. Минават години, докато успее да върне живота и името си.

Създаден през 2015-та, филмът носи номинация за Оскар през 2016-та за най-добра мъжка роля на Брайън Кранстън (в ролята на Тръмбо). Оскарът не отива при него, но пък за същото той получава приз от БАФТА. А за най-добра актриса в поддържаща роля Хелън Мирън (Хеда Хопър – яростната противничка на Тръмбо в Холивуд) грабва Залтен глобус .

Гледайте този филм по истинска история за факти, които са малко известни.

А  7 десетилетия след нея,  на 1 май аз ще помълча за правото на писателите и журналистите да имат гражданска позиция без да бъдат лишавани заради нея от възможност да упражняват професията си,  мачкани и поставяни в робството и на този век – игнорирането на таланта заради убеждения. И защото писането е труд – честит ден на труда, колеги, каквото и да работите в момента, дори и да сте безработни!

Може да харесате още...