България с посолство в Абу Даби, в ОАЕ скоро ще признават и българските шофьорски книжки

“Вече сме напълно готови да подпишем споразумението за признаване на свидетелствата за правоуправление, предстои последно съгласуване на споразумението за взаимна защита на инвестициите”. Това съобщи външният министър на Обединените арабски емирства шейх Абдулла бин Зайед ал-Нахаян днес по време на работна среща с вицепремиера и външен министър на България Екатерина Захариева. В столицата на ОАЕ Абу Даби министър Захариева откри посолство на страната ни.

Споразумението, свързано с признаване на шофьорските книжки, ще облагодетелства 7000 българи, които живеят в Емирствата и работят във всички сфери на икономиката. Така за тях ще отпадне необходимостта от повторно преминаване на шофьорски курсове и изпити.  Понастоящем в ОАЕ е съсредоточена най-голямата българска общност в Залива, а вероятно и в целия Арабски свят, съобщават от МВнР.

Въпреки че България и ОАЕ установяват дипломатически отношения на 19 октомври 1991-ва, страната ни досега нямаше посолство в Емирствата.  Активизирането на контактите започна с откриването на генерално консулство на България в Дубай през 2001 година. През 80-те години на миналия век в Дубай е функционирал български търговски център, но неговата дейност е преустановена с решение на правителството от декември 1991 година.

“Вашето агнешко наистина е от най-добрите в света и през 70-те и 80-те години на миналия век вие сте били един от най-големите вносители у нас. Сега внасяме основно от Нова Зеландия”, напомни днес Султан Ал Мансури, министър на икономиката на ОАЕ. Той е бил на посещение в България през октомври 2016 година, когато е било подписано Споразумение за икономическо и техническо сътрудничество.

Днес българският външен министър и домакините от ОАЕ се договориха да работят за съвместен бизнесфорум, както и да потърсят възможности за общи проекти в земеделието, високите технологии, производството на биохрани.

Министрите Захариева и Ал Мансури се разбраха да работят и за директна самолетна линия София – Абу Даби на авиокомпания “Емирейтс”.  От 2013-та има дирeктна редовна авиолиния София-Дубай, оперирана от „Wizz Air“, а вече по същата дестинация лети и друга нискобюджетна компания “Fly Dubai”, което допринася за увеличаване на двустранния туристопоток. Подписването на споразумение между ЕС и ОАЕ за отпадане на изискването за краткосрочни визи за техни граждани е допълнителна предпоставка за ръст на туристическия обмен.

В рамките на работното си посещение във федералната монархия първият ни дипломат подписа меморандум за сътрудничество между двете министерства на външните работи.

 

Обединените арабски емирства (ОАЕ) са федерална монархия, съставена от седем полуавтономни княжества (емирства) – Абу Даби, Дубай, Шарджа, Рас Ал-Хайма, Фуджейра, Ум-Ал Куейн, Аджман. Федералната държава е създадена през декември 1971 г. Основател и първи президент на ОАЕ е управникът на Абу Даби – шейх Зайед Бин Султан Ал-Нахаян, който съумява да убеди управниците на емирствата да се обединят и налага визията си за динамичното развитие на държавата.  2018-та е обявена за година на шейх Зайед във връзка със стогодишния му юбилей.

 

информация и снимка: МВнР

 

Може да харесате още...