15 поети в първия международен фестивал на поезията „Орфей“ – Пловдив 2018

15 чуждестранни поети от Европа, САЩ и Израел и двама български ще участват в първия Международен фестивал на поезията „Орфей“ – Пловдив 2018, който се открива на 10 май от 18 часа в уникалния раннохристиянски храм Малката базилика. Най-старият жив град в Европа – Пловдив, който ще е и Европейска столица на културата през 2019,  ще се превърне в сцена за поезията на Джордж Уолъс /САЩ/, Габриела Елиша и Рики Даскал /Израел/, Никол Барие и Лор Камбю /Франция/, Драгана Евтимова и Шаип Емерлаху /Македония/, Джузепе Наполитано /Италия/, Анна Багряна /Украйна/, Пол Лингаард Дамгаард /Дания/, Тозан Алкан /Турция/, Алфредо Перес Аленкарт /Испания/, Никулина Опреа /Румъния/, Димитрис П. Краниотис /Гърция/, Милосава Павлович /Сърбия/, Елена Диварова и Станислава Станоева /България/.

Две поетически четения – на 10 и на 12 май, от 18 часа, културно-образователен семинар и писателски форум на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига“, ще могат да се посетят свободно от всички, изкушени от поезията. Гостите на фестивала пък ще се разходят из знакови за българската история и духовност места не само под тепетата, а и в областта – Асенова крепост, Бачковския манастир, Тракийската гробница в Старосел и Хисарската крепост.

Поетите ще се присъединят и към традиционното за Пловдив Празнично шествие на 11 май в чест на делото на светите братя Кирил и Методий.

„Орфей“ – Пловдив 2018 цели основаването на дълготрайна и стойностна традиция на творческо общуване. Проектът е приносен и за провеждането на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, тъй като е конкретно насочен към създаването и разширяването на културна аудитория и литературни контакти и разбира се, към създаването на фестивална платформа за провеждането на литературни събития в рамките на тази знакова за Пловдив и България европейска инициатива, казват организаторите, предвидили и награди.

Ще бъдат присъдени „Лирата на Орфей“ – за стихотворение от поетическите четения; „Орфей“ – за цялостно авторско представяне; „Евридика“ – за любовна лирика. 

Поетическите текстове на участниците в „Орфей“ – Пловдив 2018 ще бъдат публикувани в многоезично книжно издание преди началото на фестивала. Материалите от писателския форум ще излязат в книга билингва (на български и на английски език) след приключването му.

Биографиите и произведенията на участниците във фестивала четете на многоезичния сайт на форума.

Официални гости на откриването му са министрите на културата на България и Македония – Боил Банов и Роберт Алагьозовски, кметът на Община Пловдив инж. Иван Тотев, председателят на Парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов, посланици и културни аташета на страните, от които са участниците във фестивала.

Проектът „Международен фестивал на поезията „ОРФЕЙ“ – Пловдив 2018“ е реализиран с финансовата подкрепа на „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“ на Национален фонд „Култура“.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *