15 поети в първия международен фестивал на поезията „Орфей“ – Пловдив 2018

15 чуждестранни поети от Европа, САЩ и Израел и двама български ще участват в първия Международен фестивал на поезията „Орфей“ – Пловдив 2018, който се открива на 10 май от 18 часа в уникалния раннохристиянски храм Малката базилика. Най-старият жив град в Европа – Пловдив, който ще е и Европейска столица на културата през 2019,  ще се превърне в сцена за поезията на Джордж Уолъс /САЩ/, Габриела Елиша и Рики Даскал /Израел/, Никол Барие и Лор Камбю /Франция/, Драгана Евтимова и Шаип Емерлаху /Македония/, Джузепе Наполитано /Италия/, Анна Багряна /Украйна/, Пол Лингаард Дамгаард /Дания/, Тозан Алкан /Турция/, Алфредо Перес Аленкарт /Испания/, Никулина Опреа /Румъния/, Димитрис П. Краниотис /Гърция/, Милосава Павлович /Сърбия/, Елена Диварова и Станислава Станоева /България/.

Две поетически четения – на 10 и на 12 май, от 18 часа, културно-образователен семинар и писателски форум на тема “Фигурата на Орфей – между мита и мига”, ще могат да се посетят свободно от всички, изкушени от поезията. Гостите на фестивала пък ще се разходят из знакови за българската история и духовност места не само под тепетата, а и в областта – Асенова крепост, Бачковския манастир, Тракийската гробница в Старосел и Хисарската крепост.

Поетите ще се присъединят и към традиционното за Пловдив Празнично шествие на 11 май в чест на делото на светите братя Кирил и Методий.

„Орфей“ – Пловдив 2018 цели основаването на дълготрайна и стойностна традиция на творческо общуване. Проектът е приносен и за провеждането на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, тъй като е конкретно насочен към създаването и разширяването на културна аудитория и литературни контакти и разбира се, към създаването на фестивална платформа за провеждането на литературни събития в рамките на тази знакова за Пловдив и България европейска инициатива, казват организаторите, предвидили и награди.

Ще бъдат присъдени „Лирата на Орфей“ – за стихотворение от поетическите четения; „Орфей“ – за цялостно авторско представяне; „Евридика“ – за любовна лирика. 

Поетическите текстове на участниците в „Орфей“ – Пловдив 2018 ще бъдат публикувани в многоезично книжно издание преди началото на фестивала. Материалите от писателския форум ще излязат в книга билингва (на български и на английски език) след приключването му.

Биографиите и произведенията на участниците във фестивала четете на многоезичния сайт на форума.

Официални гости на откриването му са министрите на културата на България и Македония – Боил Банов и Роберт Алагьозовски, кметът на Община Пловдив инж. Иван Тотев, председателят на Парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов, посланици и културни аташета на страните, от които са участниците във фестивала.

Проектът „Международен фестивал на поезията „ОРФЕЙ“ – Пловдив 2018“ е реализиран с финансовата подкрепа на “Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“ на Национален фонд „Култура“.

Може да харесате още...