Две 12 годишни български деца – посланици на “Футбол за приятелство” в Москва

Тази година двама младежи от България – млад футболист и млад журналист, ще се превърнат в посланици на проекта “Футбол за приятелство” в Русия, който този юни ще проведе шестото си издание.  12-годишните ученици ще се срещнат с децата от всички 211 страни и региони в Москва и ще обсъдят начини за популяризиране на ключовите ценности на програмата по целия свят – приятелство, равенство, мир и уважение към различните култури и националности.

Международният проект “Футбол за приятелство” се организира от официалния партньор на ФИФА и Световното първенство по футбол Русия 2018 – “Газпром”.  Участниците са млади играчи (момичета и момчета, включително и тези с физически затруднения), както и млади журналисти, обхващащи събитията Футбол за приятелство в рамките на Международния детски пресцентър “Футбол за приятелство”. 

Младият журналист от България ще стане и тази година част от пресцентъра като ще отразява личните си впечатления от всичко, което се случва в рамките на събитието, както и от срещите си с именити личности. Младият бъкгарски футболист пък ще се включи в отбор „Голяма панда“ заедно с връстниците си от Португалия, САЩ, Украйна, Република Мавриций и Централноафриканска република.

По време на жребия бяха формирани общо 32 международни отбора на приятелството, в които всеки млад играч от всяка страна ще заеме своята позиция – вратар, защитник, халф или нападател. Отборите се формират на принципа “футбол за приятелство” – спортисти от различни националности, различни полове и различни физически способности ще играят в един отбор.

След определянето на позициите на младите играчи треньорите им ще бъдат избрани по следния начин: 19-те страни, които ще представляват младите треньори, ще участват в жребий, 11 треньора ще бъдат избрани от градовете домакини на 2018 FIFA World Cup Russia™, 2 млади треньори ще бъдат избрани от най-добрите участници от предишните сезони на програмата “Футбол за приятелство”.

Този сезон, в подкрепа на застрашените видове, всичките 32 международни отбора на приятелството, ще са кръстени на застрашени животни от всички континенти на света.

“Газпром” организира Международния детски социален проект “Футбол за приятелство” от 2013-та.  Географският обхват на програмата се разширява ежегодно: от 8 страни през 2013 г. до 211 страни през 2018 г. През последните пет години повече от 3 700 души са участвали в програмата. Футбол за приятелство се подкрепя от ФИФА, УЕФА, Международния олимпийски комитет, футболни федерации от различни страни, международни благотворителни фондове за деца и водещи световни футболни клубове.

Е.К.:  Успех на младите спортни посланици т всички страни. А в момента, в който F2F TV получи информация за децата от България, ще разкажа за тях 🙂  

 

Може да харесате още...