С изложба на Георги Божилов – Слона,  Старинен Пловдив отбелязва 49 години от създаването си

На 29-ти март от 17 часа в Балабановата къща в Стария град на Пловдив ще бъде открита изложбата „От съкровищницата на Стария Пловдив“ с творби на големия художник Георги Божилов – Слона. С експозицията от 20 негови картини ще се отбележат 49 години от създаването на ОИ “Старинен Пловдив“. Не е случайно нито мястото (Балабановата къща), нито времето на откриването – точно преди 1-ви април, когато се „ражда“ „Старинен Пловдив“ през 1969-та, защото Георги Божилов – Слона е свързан „като с пъпна връв“ със Стария град, с Начо Културата и с пловдивската бохема от онова време, разказват от общината. От това емблематично място тръгва и пътуването към голямото изкуство на Георги Божилов, към него самия и към самотата….

Определят Георги Божилов – Слона като е един от най-ярките представители на Пловдивската школа от 60-те години на миналия век. В настоящата изложба са показани творби от различни периоди и творчески търсения, само част от великолепното наследство, което оставя на Пловдив, България и света.

Слона рисува портрети, пейзажи, композиции, често в полуабстрактен или абстрактен план, следвайки художествената идея. Светът на неговите платна е изпълнен с чудати форми, плод на неговата фантазия и изследователски интерес. Присъстват вътрешните интимни пространства на човека, изваяни с усета на естета и мъдреца едновременно.

Неговите съвременници и колеги виждат в живописта му музика от много висока класа. И ако може да бъде определена като музикален жанр, тя е най-близко до джаз. Можеш да я обичаш, без напълно да я разбираш и дори да си щастлив от възможността да се потопиш в специфичната за нея недоизказаност.

информация и снимка: община Пловдив

You may also like...