Кино легендата Вим Вендерс пее, разказва, рисува и снима в “Нощни птици” с Искра Ангелова тази вечер

Какво е истинското лице на един от най-изтъкнатите професори на Берлинската академия за кино и телевизия? В клубната атмосфера на вечерното токшоу по БНТ1 „Нощни птици“ Вим Вендерс казва: „Ако не беше рокендролът, сега щях да съм свещеник“! В разговор с Искра Ангелова Вендерс  споделя за любимите си комикси, колко тежи Златната палма и какво е усещането да си винаги на път, за младите Сам Шепард и Джесика Ланг и тяхната любов…

Едно от най-респектиращите имена в съвременното кино по ирония на съдбата не успява да постъпи в Парижката киношкола ИДЕК (IDHEC). Учи медицина, психология, философия и социология, но не престава да се вълнува от киното. През 1967 г. постъпва в току що основаното Висше училище по кино и телевизия в Мюнхен.
През 1987 публикува първата си книга с фотографии, а днес музеи и галерии по цял свят откриват изложби с негови творби. Носител е на всички престижни награди в европейското кино, почетен доктор на Сорбоната, Фрайбургския университет в Швейцария, на Университета в Луван (Франция) и на факултета по архитектура в Катания. През 2006 г. Вим Вендерс става първият режисьор – кавалер на френския орден „За заслуги“.

Вим Вендерс е в София поради личните усилия на директора на София Филм Фест Стефан Китанов – Кита, както и професионализма на екипа на фестивала и на Светла Дамянова. СФФ е фестивал, който успява да запознае българската публика с най-големите имена от света на киното в лични срещи и по уникален и незабравим начин.

Искра Ангелова разказва, че толкова дълго и настойчиво моли СФФ за тази възможност, че накрая не може да повярва на новината – Вим Вендерс избира именно предаването “Нощни птици” за своето гостуване.

Той идва в София, за да представи новия си филм “Потапяне”… Искра пък, която цял живот се готви за това интервю, се вълнува на снимките като ученичка, защото неговите “Париж, Тексас” и “Криле на желанието”, “Снимки в Палермо” и “Хотел за милион долара” са сред най най най любимите й филми.

В “Нощни птици” Вендерс прави редица необичайни неща – той рисува с водни бои, разказва историята на мартеницата, снима със стари фотоапарати, пее заедно с Владо Михайлов песен на U2… Довечера oт 22:45 часа зрителите на БНТ ще видят най-интересните моменти от този празник за душата, казва Искра.

 

Снимките са предоставени за публикуване от Искра Ангелова.

фотограф: Венелин Пиперов

Може да харесате още...