България отпуска 15 000 евро на фонд за опазване историческото наследство на Аушвиц и Биркенау

Правителството одобри отпускането на 15 000 евро на полската фондация „Аушвиц-Биркенау“, чиято цел е да опазва историческото наследство от някогашните нацистки концентрационни лагери Аушвиц и Биркенау в окупирана Полша. Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на МВнР за 2018 година, уточняват от правителствения пресцентър.

С подкрепата си към Фондацията България се присъединява към 37 други държави, сред които Германия, Полша, Франция, Австрия, Обединеното кралство, Швейцария, Италия, Белгия, Чехия, Финландия, Унгария, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Испания, Швеция, Кипър, Естония, Гърция, Ирландия, Лихтенщайн, Литва, Малта, Монако, Португалия и Словакия.

Вноските ще осигурят 120 милиона евро за създаването на фонд, който ще бъде използван за поддръжка на постройките на бившите нацистки концентрационни лагери, както и съхраняването на вещите, принадлежали на техните жертви.

Тази година България отбелязва 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи”, допълват от пресцентъра и напомнят, че борбата с днешните прояви на ксенофобия и антисемитизъм е сред приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

по информация от пресцентъра на Правителството

Може да харесате още...