С есе в текст или видео е подборът за участие в младежкия космически лагер Space Camp Turkey 2018

До 1 март българчета между 9 и 15 години с интерес към космоса може да се включат в конкурса за участие в тазгодишния лагер   Space Camp Turkey.  Условието е да напишат есе до 400 думи (а ако е във видео-формат – до 5 минути) по една от трите теми:  Създадено за Космоса – използвано на Земята; Космическите пионери или Спорт в Космоса. “След определен подбор всички класирани получават място в квотата за съответната година, а авторите на най-добрите есета ще получат пълна или частична стипендия за участие в програмата, обясняват в сайта си от Центъра за творческо обучение, българските партньори на програмата.

Специално за F2F TV основателят и председател на фондация ELEVATE Mомчил Кръстев коментира критериите за избор на българския стипендиант:  “Като учредител на стипендията, единственият критерий за фондация ELEVATE при участието в подбора са финансовите възможности за семейството на класираните кандидати, като се отдава предимство на тези от тях с ограничени такива, с цел подпомагане на нуждаещи се от подкрепа деца”.

Още за есетата:

Те трябва да съдържат информация за обратна връзка, но е важно да се знае, че контакти само на децата-участници, без посочен родител или училище, не се приемат. Пълна информация за регламента и всички условия за участие в подбора на децата може да намерите в сайта и във фейсбук страничката на Космическия лагер.

А ако не знаете какво е Space Camp Turkey – ето малко повече информация: това е един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA. В Европа Space Camp Turkey e единственият, функциониращ учебно-треноровъчен лагер, който се намира в град Измир, Турция. Програмите на космическия център дават възможност на деца и младежи до 15 години с интереси в науката да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията.

Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка и т.н. След преминаване на програмите получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.
Програмата е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти.

Координатор на програмата Space Camp Turkey за цяла България е Центъра за творческо обучение, който работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център в Измир вече 14 години. До 2017 година през програмата са преминали повече от 850 младежи от цяла България, които печелят медали в космическите съревнования и прославят страната с отличните си познания, умения и находчивост.

по информация и снимки от Център за творческо обучение

Може да харесате още...