Стипендия на българско дете за Space Camp Turkey 2018

Пълна стипендия на българско дете за Space Camp Turkey 2018 ще осигури Фондация ELEVATE, която на 23 март организира публичната лекция „Следваща цел: Марс“ с участието на основателя на Mars One – Бас Лансдорп. Space Camp Turkey е един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, като в Европа e единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер. Разположен е  в град Измир, Турция.

Програмите на космическия център дават възможност на деца и младежи на възраст от 9 до 15 години с интереси в науката да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията.  Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка и т.н.

След преминаване на програмите получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света. 10 астронавти са alumni на Space Camp в САЩ.

Като партньор на Следваща цел: Марс – Бас Лансдорп, CEO, Mars One се включва и BASSCOM – Асоциацията на софтуерните фирми в България, наброяваща около 80 члена, сред които са световни лидери в сферата на информационните технологии.  Именно някои от тези фирми работят и по приложения за изследването на космоса, включително в сътрудничества с NASA. Тези важни разработки подпомагат и разучаването на нови светове, каквато ще е темата на лекцията на Бас Лансдорп. Това сътрудничество показва и силната връзка между темата на събитието и бизнеса и предприемачите.

F2F TV ще потърси представители на фондацията, за да ви информира допълнително как ще се избере българският участник в Space Camp Turkey 2018.

по информация и снимки от APRAagency

 

 

Може да харесате още...