България и Македония се споразумяват за намаляване на тарифите за роуминг

България и Македония се споразумяват за намаляване на тарифите за роуминг – в момента те са едни от най-високите в Европа – между 2,99 лв. и 6,99 лв. на минута и около 25 лв. на мегабайт.  Днес Правителството утвърди подписания на 23 ноември миналата година в Струмица Меморандум за разбирателство между двете отговорни за това министерства.  Отпадането на роуминга на страните от Западните Балкани с Европейския съюз е сред приоритетите на правителството ни и на българския еврокомисар Мария Габриел.

То е част от мерките за подобряване на свързаността на всички равнища в региона, което пряко ще се отрази на контактите между гражданите и фирмите, твърдят властите.

Документът, утвърден днес, предвижда страните да насърчават мобилните оператори да постигнат конкретни споразумения помежду си, които да доведат до трайното намаляване на международните тарифи на роуминг услугите. Наред с политическата подкрепа за европейската интеграция на Западните Балкани, правителството е решено да подкрепи и редица практически решения, които да подпомогнат развитието на региона като общ пазар от 22 млн. души.

инфо: пресцентър МС

снимка: антени, архив

Може да харесате още...