Мартеницата – в представителния списък на ЮНЕСКО за елементи на нематериално културно наследство

Бяло-червеното конче от усукана прежда, с която – откакто се помним – се кичим на 1 март за здраве, вече е вписана в представителния списък на ЮНЕСКО за елементи на нематериалното културно наследство на човечеството. Новината идва след заседание на Междуправителствения комитет на организацията, което се провежда в Джеджу, Корея. Точната формулировка на номинацията е „Културните практики, свързани с 1 март – Мартеницата“. Тя е съвместна на България, Румъния, Молдова и Македония.

 

Изработката и носенето на мартеници има дълбоки корени в убежденията на цялото население в четирите страни вносителки на кандидатурата, обясняват от Министерството на културата. Ето и името на мартеничката в различните страни:

Mártenitsa (Мартеница) – в България

Martinki (Мартинки) – в Македония

Mărţişor – в Молдова

Mărţişor – в Румъния

Ето и линкът към видеото, което министерството споделя от номинацията.

Мартеницата е шестият елемент, с който България влиза в този представителен списък. В него са oще: “Бистришките баби – архаична полифония, танци и ритуални практики от региона на Шоплука” /2005г./, „Нестинарството” /2009 г./, „Традицията на килимарството в Чипровци” /2014 г./, „Сурова – фолклорен фестивал” /2015/ и „Събора в Копривщица” (в категория „Добри практики”).

 

по информация от ЮНЕСКО и МК

Може да харесате още...