Новаторски научни идеи в новия роман на Людмила Филипова “Смисълът”

“Едно момиче, родено с рядка генетична аномалия, в свят, в който хората се стремят към съвършенство. Една епична битка на малцината, които все още вярват, че еволюцията ни не е случайна и може би има закодиран смисъл.”

Това са едни от първите изречения от анотацията на новата книга на Людмила Филипова “Смисълът” (Издателство “Ентусиаст”). Ако бях в България, със сигурност те щяха да бъдат достатъчни, за да я потърся в книжарниците.

“Един свят, опустошаван от катаклизми, генерирани от човешката жестокост над природата и себеподобните си. Една любов, която се ражда от пепелта на планета, колонизирана от новите човеци. Една история на бъдещето, което строим днес. Един роман, чиято завладяваща история търси отговорите на много въпроси.” Втората част от анотацията щеше да ме подтикне да разбера мястото и часа на премиерата. Но това, което щеше да ме накара просто да запаля колата и да отида на нея, несъмнено щяха да са въпросите, на които прочетох, че търси отговори Людмила.

Адмирации за тях – написах й веднага след първото представяне на книгата пред публика. Нямаше как да й го кажа наживо – делят ни хиляди километри.  Със сигурност ще ми е не любопитно, а важно да прочета – допълних и я попитах иска ли да сподели още малко за книгата си пред читателите ми. Има писатели, от които съм получавала отказ за интервю, когато разберат, че става дума за интернет медия или блог. В 24 годишната ми практика на журналист обаче не си спомням да съм получавала отказ от писател да го интервюирам за телевизия или радио.

Людмила реагира веднага, потвърждавайки задочното интервю. А аз за пореден път се убедих в “смисъла” на професията ми да научаваш що за хора са хората, когато не са под блясъка на прожекторите.  Бързам да споделя с вас отговорите й на трите ми въпроса:

Е.К: Ако отговорът на Дъглас Адамс за живота, вселената и всичко останало е 42, новата ти книга “Смисълът” има ли кратко тълкуване и какво представлява то – цифра, предмет, емоция, или друго?

Людмила Филипова: Аз нямам, но читателите ще открият няколко такива за себе си – всеки според търсенията си. Не съм добра в кратката форма, затова се изразявам в романи. Темите, които са засегнати в романа, са десетки и всяка със своя отговор. Опитвам се да отговоря на въпроси като: Как се е родила Вселената, каква е нейната еволюция и завършек? Остава ли нещо от нас след смъртта? Какво е тъмна материя и енергия, които съставляват 95% от Космоса? Кои са най-интересните светове в Слънчевата система и има ли живот на тях? Какво е Природата и накъде ни води? Има ли Господ и какво може би е? Има ли извънземни и ако да, къде са те? Как се е зародил животът и каква е посоката на еволюцията? Защо хората имат най-развитото съзнание? Какъв е смисълът да ни има и накъде отиваме? Какво е бъдещето на Земята? Какви ще са човешките технологии в следващите векове и хилядолетия? Какво е ДНК и какво е влиянието на тази молекула над живота? Мисли ли Вселената и в какво се превръща? Какво се крие зад изумителните квантови частици и образувания? Кога мисълта е по-бърза от светлината и защо? Как ще изглежда Светът в следващите столетия? Какъв е Смисълът зад всичко това?
Надявам се читателите да намерят в „Смисълът” отговорите за себе си. Има и не малко наука, на която могат да се доверят – не само, защото уча в момента магистратура по астрономия и астрофизика, но и защото един от най-добрите български астрофизици д-р Владимир Божилов й е научен редактор. А така също и математикът и философ д-р Соломон Паси.

Е.К: Заглавието на книгата предполага да намерим между страниците й мъдростта на човечеството – оттам, откъдето е тръгнало, през това, което правим и натам, закъдето сме се запътили с делата си. Помогна ли ти в литературния сюжет за всичко това заниманията ти с научка и как?

Людмила Филипова: Разбира се! Информацията, която съм споделила с читателите, съм събирала с години. В това число в областта на астрофизика, квантова механика, биология, генетика, футуризъм, философия и не малко новаторски мои идеи.

Е.К: Какво да очакваме след Смисълът? Има ли и къде са другите хоризонти за откриване?

Людмила Филипова: Работя по 3 нови идеи за роман, но първо ще си напиша дипломната работа, която ще търси научни отговори в областта на тъмната енергия във вселената, която е цели 68% от нея и определя еволюцията й. Малко учени работят по въпроса, защото е изключително нова тема и се знае твърде малко по нея. Аз имам и своя собствена идея за разработка и се надявам да дам приноса си в науката. А януари заминавам за месец на Антарктида с международен екип от астрофизици, за да работим по изключително новаторски проект, който ще пренесе стотици български деца и студенти в света на ледения континент.

Искам да задам на Людмила още много въпроси. Впрочем, краят на интервюто, би могъл да е начало на една от смислените новини за България. За които времето да са в челото на емисиите ще дойде тогава, когато читателите на книги у нас са повече от любителите на черни, жълти и розови хроники. А смисълът да живеем съвсем няма да се свежда до материалното. 

 Успех на “Смисълът”. И благодаря на Людмила.  

снимките са предоставени от Людмила Филипова

Може да харесате още...