България е „почетен гост“ на „Мегавино“ – най-голямото винено изложение в Белгия, Холандия и Люксембург

До 23 октомври България е почетен гост на най-голямото изложение за вино в Белгия, Холандия и Люксембург  „Мегавино“. То започна в събота в Брюксел и страната ни отбелязва участие за 11-та поредна година в него. Ето как посетителите на „Мегавино“ ще научат имената на няколко типични български сорта – залите за дегустация са „кръстени“ на характерните за нашата земя мавруд, рубин, мискет. Мастъркласове за дегустацията им се провеждат във всеки от рите дни на форума.

България като почетен гост е и с най-големия щанд – той заема 150 кв.м. и е централно разположен. На два ТВ екрана ще се прожектират филми за страната ни като производител на вино и за Пловдив – Европейска столица на културата през 2019г. 9-те винопроизводители, които ни представят, са „Беса Валей“, „Бургозоне“, „Винекс Славянци“, „Винзавод Асеновград“, „Домейн Бойар“, „Едоардо Миролио“, „Катаржина“, „Логодаж“ и „Нера Гора“.  6 са от Тракийската низина, всички имат златен или сребърен медал от Concours Mondial de Bruxelles.  

Представянето на България като почетен гост на „Мегавино“ се реализира с подкрепата на Министерство на икономиката и Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Организатор е представителят на Concours Mondial de Bruxelles в България, Probegex, а партньори – Министерство на външните работи, Министерство на земеделието, Министерство на туризма и Община Пловдив.

„Държавите, които са почетен гост, се радват на много възможности“, споделя Меглена Михова от Probegex, представителят на Concours Mondial за България. „През 2016 г. почетен гост на „Мегавино“ беше Ливан. Шест месеца след изложението, те увеличават продажбите си на вино в Белгия с 38%. Испания и Австрия, предишни почетни гости, отчитат 18% и 41% ръст за година. Надявам се след „Мегавино“ повече хора, които се интересуват от винен туризъм, да посетят България, а българските винопроизводители да увеличат значително своя износ за Бенелюкс“, допълва тя.

Мегавино“ е най-голямото изложение за вино в Бенелюкс. На площ от 10 хиляди кв.м. то представя над 450 изложители от 27 страни. Очакват се близо 30 000 вносители, производители, представители на търговски вериги, ресторанти, хотели и любители на виното. България като почетен гост на „Мегавино“ се рекламира в белгийските медии през целия месец октомври.

 

информация: община Пловдив

снимки: Megavino

 

 

Може да харесате още...