Размисли за политиката на световните супер сили – в книга на Ноам Чомски и Андре Влъчек на български

„За западния тероризъм. От Хирошима до дроновете” от Ноам Чомски и Андре Влъчек разглежда политиката на световните супер сили и вече може да се намери на български език под знака на Издателство Сиела. 

Разговорът на прочутия мислител и политически активист Ноам Чомски с популярния журналист Андре Влъчек се превръща в тревожна прогноза за световния политически морал, разкриват от издателството.  Наричан „най-великия интелектуалец на двадесети век” или „най-често цитирания човек в наше време”, в „За западния тероризъм. От Хирошима до дроновете” американският лингвист и философ Ноам Чомски отправя изгаряща критика към Запада.


Между 50 и 55 милиона души са жертвите на западния колониализъм и неоколониализъм по целия свят след края на Втората световна война, твърди Андре Влъчек. Той подчертава, че повечето последващи кървави събития са съпроводени с възвишени лозунги за свобода и демокрация. Така избиването на милиони понякога се превръща в нещо допустимо и дори оправдано.

В „Западния тероризъм. От Хирошима до дроновете” авторите обсъждат различните лица на съвременната пропаганда, новите методи за водене на война, държавния тероризъм, дроновете и бомбардировките над цивилно население, тежкото наследство от колониализма, намесата на САЩ в политическите процеси в Латинска Америка и Близкия изток, провала на Арабската пролет, както и тенденцията за постепенно отслабване на американската сила зад граница.

Публикувана малко след френско-британско-американската атака над Либия – извършена в нарушение на резолюцията, прокарана през Съвета за сигурност на ООН, тази тревожна, но и енергизираща книга разглежда най-наболелите прояви на „западен тероризъм” през вековете – от Колумб, през африканските геноциди, за които не се говори, до трудните за доказване действия на мултинационалните компании, добиващи минерали в страните от Третия свят.

Чомски и Влъчек избягват да говорят за „добри” и „лоши” в международната политика. Вместо това те поглеждат на нея от гледната точка на човешките права и съдбите на хората – не само на европейците и американците, но и онези в Третия свят, които твърде често забравяме и чиито страдания често отсъстват от новинарските емисии, въпреки огромния брой жертви на понякога смятаните за справедливи войни, водени от икономическите интереси на Запада.

информация: ИК Сиела

Може да харесате още...