Успешно десетилетие за България в ЕС отбелязват с конференция в Мадрид днес

“България – успешно десетилетие на принадлежност към ЕС” е темата на Конференцията, която се провежда днес в Мадрид. Тя се организира от Посолството на България в сътрудничество с Представителството на ЕК в Испания. “Целта на това събитие е да се помни, че е важно разширяване на сигурността, стабилността и просперитета на ЕС в контекста на глобализацията” – обясняват организаторите и допълват: “България е част от Петата вълна на разширяване с останалите страни от Централна и Източна Европа и допринася за нейното разнообразие. Тя въвежда ново регионално измерение на общността и добавя стойност в няколко европейски политики. 10 години по-късно България остава оптимист за бъдещето на ЕС”.

За събитието в Централата на Европейската комисия в испанската столица очакват за участие Симеон Сакскобурготски, министър-председател на България в периода 2001-2005 г.,  Аранзазу Ибарола, директор на Представителството на Европейската комисия в Мадрид, Мария Андрес Марин, директор на Службата на Европейския парламент в Мадрид,  Хосе Паскуал Марко Мартинез, генерален директор за интеграция и координация на общи въпроси на Европейския съюз в Министерството на външните работи и сътрудничеството на Испания и Бойко Мирчев, генерален директор по европейските въпроси в Министерството на външните работи на България. Модератор на конференцията ще бъде г-н Чарлс Пауъл, директор на Института “Роял Елкано”.

От 1 януари 2018 година България ще поеме председателството на ЕС и се ангажира да се търси консенсус и да се придвижи напред по приоритетите в европейския дневен ред като Brexit и бъдещето на Европа, многогодишната финансова рамка 2020, реформата на общата селскостопанска политика и политиката на сближаване.

 

по информация от Посолството на РБ в Испания

 

Може да харесате още...