Албум и изложба на Илия Бешков в търсене на истината за човека

Албум и изложба с невиждани досега рисунки на неуморния търсач на истината за човека Илия Бешков ще бъдат представени на 19 септември (вторник) от 18 часа в Софийска градска художествена галерия. Албумът от Бешков носи името “С рисунката правя човеци” и е под знака на издателство „Изток-Запад“, 2017.  Изложбата  пък е под мотото ИЛИЯ БЕШКОВ – СВЯН И СТРАСТИ и ще остане в галерията до 22 октомври.

За книгата и забележителния художник ще говорят Аделина Филева, директор на Софийска Градска Художествена Галерия; Красимир Илиев, изкуствовед и съставител на “С рисунката правя човеци”; Любен Козарев, управител на издателство “Изток-Запад”.

И малко повече за Бешков (1901–1958) от ИК “Изток-запад”: след военния преврат от 19 май 1934 г. цензурата спира левите вестници, в които той  публикува безпощадните си политически карикатури. Тогава е обзет от творчески бяс да нарисува всичко, което човеците вършат, въобразявайки си, че няма да бъдат разкрити. Надзърта в домашните и обществени бани, в бардаците, шантаните, кабаретата и спалните.

Това е пътуване на прозрелия същността на царя и политическата клика художник към породилата ги благодатна среда – битието на градския човек, с всичките му страсти и пороци, които го превръщат във верноподаник, опрощаващ покварата на своите управници. Подобно художническо поведение, което изобличава превъзбудените мъже, сладострастните вдовички, бързащите към кревата съпрузи, съблазняващите се, съвкупляващите се, няма аналогия в познатия кръг произведения между двете световни войни – нито в България, нито извън нея. Разбираемо е, че само най-невинните от тези произведения са били показани в единствената изложба, която Бешков прави приживе (1937) и в следващите я албуми и монографии.

В продължение на дълги десетилетия страстните му рисунки очакват публичност, подобно на неговата Черна тетрадка, която видя бял свят 57 години след кончината му (издателство „Изток-Запад“, 2015).

В албумното издание “С рисунката правя човеци” са събрани над 180 рисунки, повечето от които се публикуват за пръв път. Те го представят като изключителен рисувач и неуморен търсач на истината за човека.

информация и снимка: Издателство “Изток-Запад”

Може да харесате още...