Симеон Велики с паметник в София

1090 години след кончината на цар Симеон Велики в София издигнаха първия му паметник.  Той е дело на скулптора Красимир Ангелов и се издига се по инициатива и с дарение на д-р Милен Врабевски, основател на Фондация “Българска памет”.

Внушителният монумент  се открива и 1110 години след смъртта на неговия баща княз Борис I и 1100 години от битката при Ахелой между българи и византийци и пълната победа на българската армия, предвождана от Симеон. Мястото е частното училище “„Цар Симеон Велики“, стопанисвано от д-р Врабевски и фондацията. 

„През вековете България е била родина на много славни исторически личности, но само една от всички тях получава прозвището „Велики“. Ето защо аз и Фондацията припознахме като свой дълг да увековечим паметта на знаменития български цар с изграждането на първия в град София паметник на цар Симеон. Наша отговорност е да възпитаме младите поколения да знаят, да се гордеят и да почитат своята родина и нейната славна история.“, обърна се към гостите д-р Врабевски по време на официалната церемония по откриването на монумента.

Националната гвардейска част взе участие в нея, а Негово Високопреподобие архимандрит Василий – протосингел на Софийска митрополия – освети паметника.

 

по информация и снимки от Фондация “Българска памет”

Може да харесате още...