Със Зеленото вино на траките ще ни изненада тази година Villa Vinifera

Със зеленото вино на траките ще ни изненада тази година Villa Vinifera. Това ми каза в аванс дамата, зад чиято страст марката на бутиковата изба от Брестовица се наложи не само в България, а и по света. Росица Касабова не крие вълнението си нито когато посреща гости в “храма” на виненото й тайнство, нито когато споделя новини за него. По гроздобер избрах да я питам и сега за новата реколта, очакванията за качествата на виното от нея и разбира се, за изненадите, които Villa Vinifera поднася с артистичност на стари и нови приятели.  И сега ви предлагам една история от узрелите лозови масиви в интервю:

E. К. Влязохте ли вече в лозовите масиви и как изглеждат те тази есен – да чакаме ли добро вино?

Росица Касабова – Тази година ни зарадва с много добър климат – влажна, но слънчева пролет без необходимост от прекалено пръскане на лозята, с температури, помагащи на растежа на лозата, и горещо лято с оптимални стойности за съзряване на гроздовете. За разлика от миналата, която също беше изключително добра за качеството, но малко като добив грозде, тази има и от двете – високи добиви и много слънце, за да узреят и се получи отлична симбиоза за качествено вино.

В региона на Тракийската яка нямаше градушки и бури, което също запази целостта на зърната и листата. С бялото грозде приключихме вече, което също е показател за ранно узряване. Събрахме го на 24 захарни градуса, напълнило сок и с ароматна кожа – очакваме много нежни и уханни бели вина, отново оранжево, но с по-добри показатели и отчитайки резултатите от миналата реколта. Това се оказа едно много интересно вино, подходящо както охладено, така и на нормална температура, с изключителен оранжев цвят и толкова много аромати, които ти дават възможност освен да му се наслаждаваш на вкуса, да потърсиш букета от аромати и… да разкажеш една интересна приказка.

Е. К. След оранжевото вино миналия сезон подготвя ли избата нови изненади за верните си приятели този сезон?

Росица Касабова – От понеделник започваме гроздобер на червените сортове каберне и мерло, които също вече достигнаха 24.5-25 захарни градуса. От тях също очакваме много интересен узрял вкус и предизвикателни на подправки и треви аромати. Царят на българските сортове – Мавруд, ако няма дъждове, най-вероятно ще съберем след 20-ти септември, което също е уникално. До скоро Мавруда се прибираше за Димитровден… От Зелен Мавруд /неузрял достатъчно, но около 19-20 градуса/, тази година ще направим Зелено вино по специална технология – първото вино на траките, по професор Маразов.

Стратегията на избата е да разнообрази и обогати видовете вина от сорто Мавруд. Защото той е емблемата на региона и България и защото световните пазари все повече оценят вината с участие на Мавруд като основа. Тази година /реколта 2016/ имаме 3 попадения и трите с медали от международни форуми с мавруд – Барел ферментед – Мавруд по Каберне, 2016 – златен медал от Берлинер трофи, розе Мавруд с листа от рози -златен медал от Шанхай и Деджистивно вино Мавруд, ферментирал с листа от рози – най-интересно вино на изложение във Виетнам.

Експериментите с мавруд,освен че са по-различни, съчетават в себе си няколко емблеми и асоциации за България. Сорта Мавруд, българската роза и древната история. От тук и изеята да предлагаме от тези вина в ръчно рисувани бутилки с българска шевица – още един от символите и фолклора на българите.

Е.К. Villa Vinifera все повече залага на артистичното представяне на своите вина, влагайки в оформлението и на бутилките истинско изкуство наистина. Готови ли са българите да приемат виното като нещо повече от питие за “наздраве”?

Росица Касабова – Все повече хора започват да се интересуват от продукта вино не само като напитка, а като символ, ритуал, като носещ и говорещ за история, намерения, отнощения и т.н продукт. Нашата цел е потребителите да имат информация за продукта от неговото съзряване до поднасянето на трапезата и да се отнасят с уважение към природата и хората, коита произвеждат този продукт. Защото това е сливане на човека с природата, това е жив продукт, той се ражда и старее, боледува и оздравява и носи всички характеристики на човека, който се докосва до него. Въобще, за виното може да се говори много, да се пее много, да се танцува, плаче и… Освен това виното е лекарство както в буквалния, така и в преносния смисъл.

От мен, Е. К. – успешен сезон на всички лозари и винотворци 🙂 

Може да харесате още...