Читателската публика в Пловдив среща румънския писател Мирча Картареску

Едно от големите имена в европейската литература ще посрещне под тепетата читателската публика на Пловдив ден преди празника на града. На 5 септември от 19:30 часа в Експозиция „Енчо Пиронков“ на Стария град румънският поет, белетрист, есеист, литературен критик и публицист Мирча Картареску ще представи творчеството си чрез Европейски писателски срещи. С над издадени 30 книги и преводи на прозиведенията му на 22 езика, професорът в Букурещкия университет в катедрата по румънска литература със сигурност ще отговори и на въпроси на българските си читатели.
На български език досега са излизали книгите му с проза „Защо обичаме жените“, „Ослепително. Лявото крило“, „Ослепително. Дясното крило“, както и интегралното издание на трилогията „Ослепително“. Подготвя се издаването и на последната му белетристична книга „Соленоид“.

Картареску е носител на редица литературни награди в Румъния, Молдова, Италия, Германия, Сърбия, Швейцария, Испания и Австрия. За него Иван Станков пише: „Светът на Мирча Картареску е построен върху много литература. Но и върху познания от различни области на науката като физика, биология, медицина, психология.
Книгите на Мирча Картареску са във война с лошата симетрия на вселената, включително и на човешката вселена. Изправят се срещу идеята за реалността като единствено вместилище на човека. Те излъчват и убийствена носталгия, но и много светла надежда, разгръщат възможно най-широк езкистенциален регистър.“

От Европейски писателски срещи канят изкушените от литературни лабиринти изследователи. Събитието е в културния календар на община Пловдив.

снимка и инфо: Европейски писателски срещи

You may also like...