Кой се губи на плажа?

Изобщо нямаше да се сетя за този въпрос, признавам, ако не се наложи да се поинтересувам от темата по работа. За моя изненада, оказа се, че през август тя е сред най-актуалните за спасителите в Аликанте. Всеки ден по плажовете в провинцията се спасяват от загубване деца. Но и възрастни 😉 Това ми разказа Вартоломео Моралис, координатор на спасителителните екипи на централния плаж Постигет в града. Обикновено те са първите, които  научават, че дете се е изгубило или че пък родител търси изгубеното си дете. От PRO-ACTIVA SERVEIS AQUÀTICS S.L.  бяха изключително любезни да направят възможен контакта ми с тях, за да науча повече. От сърце им благодаря!

„Докато се печеш на слънце или си говориш по телефона или с някой друг, детето може да се загуби. Трябват му 5-10 секунди, за да изчезне. Защото то тича – вижда една птица, и тръгва след нея. Ако не го наблюдаваш постоянно, го загубваш“, казва Вартоломео. Това лято случаите в провинция Аликанте са повече от миналата година – надхвърлят 150! Добрата новина е, че завършват щастливо!

Най-често се загубвали децата на възраст между 4 и 6 години. Но има и по-големи. Наскоро спасителите намерили 7 годишен хлапак със счупена ръка, който се отдалечил дотолкова от баща си, че като пожелал да се върне, не успял да го открие. Закарали момчето с линейка в болницата, за да се погрижат за ръката му. Уведомили Гражданска защита, за да им съдейства в търсенето на таткото, използвали и високоговорител на плажа… Когато най-накрая издирили бащата, станало ясно, че той дори не е разбрал, че синът му е изчезнал!

Питам Вартоломео за най-честите причини децата да се изгубват. Мобилните телефони – на родителите, без да се замисли, отговаря той. „Идват заедно, но щом се съблекат по бански, много родители лягат да се пекат или започват да си гледат телефоните, да си говорят, и все едно забравят, че са с деца на плажа“.  И какво се получава – вдигаме шум до бога, ако децата ни се губят в мрежата през телефоните, които сами сме им купили, а се оказва, че правим същото като дори забравяне отговорността си на родители… Спирам с коментарите…

Не липсват и обратни случаи – на свръхгрижа, обаче. Вартоломео обяснява, че неведнъж са ги търсили силно притеснени родители, защото детето им – на 16 например – изчезнало.“На 16 не можеш да се изгубиш. Просто можеш да тръгнеш след хубаво момиче, това е“ – усмихва се испанецът.

Понякога заедно със спасителите в издирвателна операция се вдигат на крак представители на Гражданска защита и на местната полиция. Това лято при подобна тревога на един от плажовете на Аликанте „загубеният“ младеж изплувал от морето крайно учуден, че го търсят толкова хора!

И ако за децата и младежите, все пак, можеш да си обясниш, защо и как се изгубват, то за загубващите се възрастни си е направо странно. А такива случаи има и не са единични, според спасителите. Добре, поне, че с ярко жълтите си блузи те се забелязват отдалече, а и постовете им са винаги на една ръка разстояние. Освен ако не решиш да се загубиш нарочно на някой неохраняем плаж 😉 Все пак, бъдете внимателни в последните дни на морския сезон.
ЕК.

снимки: Юлиан Георгиев

Може да харесате още...