Университетската болница в Пловдив въведе нов метод за трайно сваляне на кръвно налягане

Отделението по инвазивна кардиология в УМБАЛ „Пловдив“ започна лечение на пациенти с резистента хипертония по нов изключително ефективен метод. Той се нарича ренална денервация и постига трайно сваляне на стойностите. За Пловдив и Южна България методът се прилага за първи път. Първата пациентка пък е 64годишна пловдивчанка. Тя е била изписана от лечебното заведение с младежко кръвно налягане 100 на 70 след като е постъпила със стойности 180 на 110.

При напускане на болницата се наложи да редуцираме приеманите от нея медикаменти, съобщи началникът на отделението д-р Иван Мануков. Жената е зписана е в отлично състояние.  Тя страда от тежка хипертония повече от 10 години, лекували са я с всякакви медикаменти, но кръвното й налягане не се е повлиявало и в резултат на това е развила редица усложнения.

Реналната денервация се извършва със специална конзола в специализирана лаборатория за катетеризация. Апаратът генерира терапевтични импулси, които се доставят със специален катетър до бъбречните артерии, където се освобождават електрически импулси. Те блокират мрежата от нервни разклонения около кръвоносните съдове и по този начин се постига трайно понижаване на кръвното налягане. То може да продължи с месеци и дори с години.
Интервенцията се прави с медикамент, който успокоява болния. С локална упойка инвазивен кардиолог въвежда балонния катетър. След интервенцията пациентът остава за наблюдение в стационара поне за 2 дни.

Артериалната хипертония отдавна се е превърнала в една от новите световни епидемии, тя е трудно лечима болест и с голямо социално значение поради усложненията, до които води, припомни водещият кардиолог. Болестта се развива обикновено след 40-годишна възраст, в повечето случаи се открива случайно. При нея важи правилото за „50-те процента“ – 50% от всички хипертоници знаят, че имат това заболяване, 50% от тях се лекуват и 50% постигат очакваните резултати. При останалите не се достигат прицелните стойности – 140 на 90 – и в тези случаи се налага да се прилага новият терапевтичен метод.

по информация и снимка от УМБАЛ “Св. Георги”

 

Може да харесате още...